Dejte si víno. Skončíte méně často v nemocnici

Vědci z Harvardovy univerzity na základě šestiletého sledování jednadvaceti tisíc Italů zjistili, že sklenka vína denně je skutečně lepším životním stylem než abstinence. Ačkoli se často hovoří o tom, že alkohol v jakémkoli množství zvyšuje riziko rakoviny, pokud člověk pije jen sklenku denně, je to riziko minimální. Naopak se ale projeví výrazně blahodárné účinky vína na zdraví srdce a cév. Ve srovnání s abstinenty tak střídmí konzumenti vína končí méně často v nemocnici.

„Abstinenti končí v nemocnici o jedenáct procent častěji než ti, kdo si dopřejí sklenici vína denně,“ tvrdí vědci z Harvardovy univerzity.

Právě národy kolem Středozemního moře jsou zvyklé pít víno k hlavnímu jídlu. Jsou to také národy, které mají obecně nižší riziko infarktu a mrtvice než národy žijící dále na sever.

„Nicméně lidé, kteří pijí nadměrné množství alkoholu, jsou těmi, kteří končí v nemocnici nejčastěji a mnohem častěji než abstinenti či střídmí konzumenti,“ dodávají autoři.

Paměť jako zamlada?

Že víno působí blahodárně na naše srdce a cévy, se ví již nějakou dobu. Jenže ono to vypadá, že prospívá i našemu mozku! Máte rádi červené? Pak se mu vůbec nebraňte a dopřejte si dvě deci své oblíbené značky každý den. Je to vlastně na lékařský předpis a pro vaše dobro! Zázračná sloučenina resveratrol, která se v tomto alkoholickém nápoji nachází, může zabránit problémům s pamětí v pokročilejším věku. S tímto závěrem teď přišli vědci, čímž si „udělali oko“ u nejednoho konzumenta. Jak přesně tato tekutá prevence proti budoucímu zapomínání funguje?

Experiment, při kterém se stárnoucím krysám dlouhodobě podávalo červené víno, prokázal, že alkoholický nápoj chlupatým pijanům zlepšoval náladu, zdokonalil paměť a významně podpořil jejich způsobilost k učení. Jelikož se Ashok K. Shetty, působící na americké lékařské fakultě Texas A&M Health Science Center College of Medicine, a jeho lékařský tým domnívá, že zvířata i lidé jsou na tom s klesajícími kognitivními schopnostmi vlivem stárnutí úplně stejně, může z těchto získaných poznatků těžit každý člověk. Důležité je však v pravidelné konzumaci nepolevovat – to je pro maximální účinek zásadní.

Během pokusu se totiž ukázalo, že monitorovaným hlodavcům, kterým byl resveratrol náhle odepřen, se po 22 týdnech výrazně zhoršila paměť i prostorová orientace. Naopak krysy, kterým bylo víno servírováno ve stále stejných dávkách, vykazovaly zlepšení snad úplně ve všem – byly bystřejší, duchaplnější, rychle se učily a měly „pamatováka“.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat