Proč máme po propité noci výpadky paměti?

Večer si dáte pár skleniček, dobře se bavíte, ráno se vzbudíte, hlavu máte jako střep a vzpomínky na večerní dění jsou ty tam. I kdybyste se snažili sebevíc, za nic na světě si nemůžete vzpomenout, co se předchozí večer dělo. Každý, kdo se někdy opil, tohle nejspíš dobře zná.

Proč nám ale alkohol způsobuje „okna“?

Ničitel vzpomínek

Vědci a lékaři se dříve domnívali, že za neschopnost rozpomenout se na předchozí dění po požití alkoholu, může zničení nervových buněk, vlivem přílišného předávkování. Skutečnost je však trochu jiná. Samozřejmě, že viníkem je alkohol, ale zapomínání na to, co se stalo, není spojeno s úbytkem mozkových buněk, které požitím zničíme, nýbrž narušením chemické rovnováhy v části mozku zvané hipokampus. Tam se totiž odehrává důležitý proces, při kterém vznikají vzpomínky, které jsou následně do mozku uloženy. Po nadměrném příjmu alkoholu začne mozek vyrábět určitý druh steroidu, který donutí nervové buňky dočasně zablokovat paměťové receptory. Mozek v tu chvíli jednoduše ztratí schopnost tvořit a ukládat vzpomínky.

Množství nehraje roli

Abyste měli po večírku „okno“, nemusíte se nutně opít do němoty. Někomu stačí i jedna sklenice, jiný naopak vypije tolik, že nebude moci chodit ani mluvit, přesto si ráno bude vše pamatovat. Vliv na to, zda budete či nebudete mít opileckou amnézii, má především citlivost vašeho mozku.

Pokud tedy pravidelně zaznamenáváte, že po větším požití alkoholu míváte výpadky paměti, zkuste příště pít méně. Každý lidský mozek má své hranice jinde a neexistuje nápověda, která by dokázala člověku předurčit, kolik toho může vypít, aby následně netrpěl ztrátou paměti. Tyto limity si musí každý jedinec odhadnout sám.

Výpadek paměti není jen tak

Ačkoli se jedná o poměrně běžnou a nepříliš nebezpečnou situaci, lékaři upozorňují, že když už dojde k narušení procesu ukládání vzpomínek, vaše tělo vám naznačuje, že bylo alkoholu příliš. Jinými slovy, prostě jste se předávkovali. Přesto, že se necítíte opile a nevypili jste toho moc, váš mozek je i na malé množství alkoholu přecitlivělý a neměli byste ho požíváním příliš dráždit. Pokud se přesto občasné skleničky nechcete vzdát, mohl by pomoci zvýšený příjem vitaminu B, který má podpůrné účinky na nervový systém.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat