Horory a thrillery děsí a způsobují obezitu

Při čtení titulku tohoto článku si mnozí poklepou na čelo a řeknou, to je zase pěkná mystifikace. Jenže ačkoli se nadpis může zdát senzačním, je pravdivý. Vědci z New Yorku totiž prokázali vztah mezi častým sledováním hororů a thrillerů a obezitou. A dokonce popsali příčinu tohoto vztahu. Osobám, které sledují horory a thrillery, výrazně vzroste hladina stresových hormonů v krvi. Následkem toho vyhledávají kaloričtější potraviny a zvyšují energetický příjem.

Milovníci hororů a thrillerů tak připomínají lidi pod silným konstantním stresem. Také u nich dochází ke zvýšení hladiny kortizolu v krvi. Následkem toho má organismus potřebu konzumovat více sacharidů a tuků a ukládat nadbytečnou energii do tukových polštářů v oblasti břicha.

Vědci z Libanonské americké univerzity v New Yorku také prokázali, že osoby, které sledují romantické filmy a komedie, neprocházejí stejnou emočně vypjatou reakcí a nemají tendenci po sledování filmu sahat po energetických bombách.

„Výsledky našeho experimentálního výzkumu dokazují, že násilné filmy mají okamžitý účinek a vyvolávají intenzivní stres u diváka, ačkoli je sledování filmu pasivní aktivita… Tyto výsledky dokazují, že sledování televize a filmů nesouvisí s obezitou jen proto, že je to sedavá aktivita bez fyzického pohybu, ale také proto, že zvyšuje konzumaci určitých potravin kvůli stresujícímu obsahu,“ tvrdí doktor Lama Mattar z New Yorku.

Horory ničí postavu, romantika vztahy?

Říkáte si, že po přečtení řádků výše raději přesedláte z děsivých a napínavých filmů na romantické komedie? Pak ani tady nemají vědci dobrou zprávu... Podle australské studie totiž romantické komedie utvářejí v lidech falešné představy o dokonalém vztahu a partnerství mohou uškodit. Milovníci těchto filmů totiž mají nerealistická očekávání vůči svému partnerovi.

Šťastné konce, šťastné náhody, při nichž člověku začne bušit srdce, a přehršle kytic, západů slunce a dokonalého milování vyvolávají v lidech pocit, že tak má vypadat ideální život. Jenže tenhle ideál byl stvořen rukou scenáristy, nikoli napsán samotným životem. Pravděpodobnost, že se to samé naplní v reálu, je jedna ku mnoha milionům.

„Zdá se, že romantické komedie nás mění v lidi, závislé na vždycky šťastném konci. Příjemné a mrazící pocity, které při takových scénách zažíváme, mohou velmi negativně ovlivnit náš pohled na skutečné vztahy. Skutečné vztahy vyžadují práci a skutečná láska potřebuje mnohem víc než ohňostroj,“ vysvětluje psycholožka Gabrielle Morrissey.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat