Bolestí nohou si může tělo říkat o nové boty

Máte často bolesti v kolenou, kyčlích a bedrech? Nebo vás dokonce trápí dlouhodobé bolesti zad a hlavy? Viníkem může být zdánlivě obyčejná součást vašeho šatníku. Nesprávný výběr bot může mít na svědomí celou škálu nepříjemných potíží.

Pojďme se podívat na nejčastější příčiny.

Příliš velké

Málokdo z nás si pořídí větší velikost, než nám skutečně sedí, přesto se neostýcháme kupovat o několik velikostí větší botičky našim dětem, přece proto, aby déle vydržely. Jenže právě u dětí je výběr správné obuvi velice důležitý, protože má vliv na správný postoj a chůzi, jež jsou důležitým prvkem pro správný růst a vývoj stavby těla.

Zkuste se projít v botách, které jsou vám o několik velikostí větší. Horní polovina těla automaticky přenese těžiště více dopředu a nohy zůstávají pozadu, protože táhnou plandající břemeno na svých chodidlech. Výsledkem je bolest zad, které se při takové chůzi nacházejí v nepřirozené poloze a odtud se šíří až do krční páteře.

Dalším průšvihem je deformace klenby. Mnoho dětských botiček se vyrábí s anatomickým tvarováním, které může správně fungovat jen tehdy, když má dítě správnou velikost boty. Výstupek pro klenbu se totiž v případě větší velikosti opírá do zcela jiných míst, než by měl.

Příliš těsné

Zejména ženy dávají často přednost eleganci před pohodlím. Vysoké lodičky, těsné kozačky, titěrné tenisky. Přesto, že v těchto botách tráví méně času a po příchodu do práce se přezují, může i pár hodin v takové obuvi přinést nepříjemné bolesti kloubů. Na rozdíl od mužů, kteří upřednostňují pohodlí, jsou ženy schopné vydržet v extrémně nepohodlných botách dlouhé hodiny.

Pokud se k vysokým podpatkům připočítá neprodyšný a tuhý materiál a špatně zvolená velikost, problém na sebe nenechá dlouho čekat. Odtud pak pocházejí ty známé křeče v lýtkách, bolesti kolen a kotníků.

Špatný tvar

Máte dlouhé palce u nohou? Snažte se nevybírat si boty s příliš kulatou špičkou, která nutí palec stáčet se podél ní. Dejte přednost obuvi, ve které bude dostatek prostoru pro pohyb prstů, nebo zvolte větší velikost. Bota by však neměla na noze plandat.

Zejména ženy by se pak měly vyvarovat nošení extrémně špičatých bot, které mačkají prsty k sobě. Kromě puchýřů a otlaků si přivodíte také úporné bolesti nohou a beder, ve snaze ulevit tlaku na prsty a chodidlo.

Vůbec nejhorší, co můžete pro své tělo udělat, je obout se do „žabek“. Žabky nerovnoměrně zatěžují svalstvo nohou. Noha v takových botách nemá žádnou oporu, klenba se propadá, šlachy jsou nadměrně zatěžovány ve snaze udržet botu na chodidle a hrozí tak jejich záněty. Noha je v tomto typu obuvi v permanentní křeči a odtud pak pramení bolesti celého těla. Na léto jsou vhodnější sandály, které drží pevně na svém místě.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat