Aminokyselina z hub či spermatu zpomaluje nástup demence

Aminokyselina ergothionein se přirozeně nachází ve vyšší míře v hlívě ústřičné či pravých hřibech. V lidském těle je bohatě zastoupena v červených krvinkách a mužském ejakulátu. Podle vědců ze Singapuru je tento silný a účinný antioxidant možnou prevencí Alzheimerovy choroby. U lidí, kteří přijímají větší množství ergothioneinu konzumací hub, se dostavuje demence později a mají lepší kognitivní funkce i ve vyšším věku.

Ergothionein je derivát aminokyseliny histidinu a v lidském těle funguje jako velmi účinný antioxidant proti stárnutí a negativním účinkům volných radikálů. Tato aminokyselina je jednou z látek, která činí hlívu ústřičnou či pravé hřiby tolik zdravou potravinou.

Vědci z Národní univerzity v Singapuru prokázali, že osobám, které sní dvě porce hub týdně, dvakrát pomaleji stárne mozek a pomaleji upadají kognitivní funkce – myšlení a paměť.

„Tento vztah je překvapující a také povzbuzující. Zdá se, že běžně dostupné potraviny můžou mít dramatický vliv na úpadek kognitivních funkcí,“ tvrdí doktor Lei Feng ze Singapuru.

Ergothionein se ve vyšší koncentraci nachází také v lidském spermatu. Jeho polykání by tedy mohlo mít příznivý vliv na lidské zdraví. Jak často a jaké množství by ale bylo potřeba spolknout, aby se léčivý účinek dostavil, není z etických důvodů možné zjistit.

Na talíři do Středomoří

Co však zjištěno je, je pozitivní účinek takzvané středomořské stravy na boj proti demenci, respektive na její prevenci. Pokud člověk vymění svůj starý stravovací systém za středomořský a doplní ho pravidelným příjmem olivového oleje a ořechů, ochrání se před zapomínáním a demencí. A navíc sám zaznamená, že má více energie a bystřejší myšlení.

Lidé, kteří konzumují velké množství olivového oleje a ořechů, mají lepší výsledky v testech paměti, pozornosti a abstraktního myšlení i ve vyšším věku,“ píší barcelonští vědci na stránkách odborného časopisu Internal Medicine.

Provedli experimentální výzkum a zjistili, že osoby, které olivový olej a ořechy nejedly, ale zařadí je do svého jídelníčku, mají po několika týdnech konzumace lepší výsledky různých testů myšlení a paměti.

„Naše výsledky naznačují, že u starší populace může středomořská strava zásobená olivovým olejem a ořechy působit proti mentálnímu úpadku. Nedostatek účinných léčebných metod pro kognitivní úpadek a demenci znamená, že se musíme mnohem více zaměřit na tuto prevenci,“ tvrdí doktor Emilio Ros z Institut d‘Investigacions Biomediques August Pi Sunyer v Barceloně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat