Lékařka radí klientům jíst suché z nosu a jídlo z podlahy

Doktorka Meg Lemon tvrdí, že to na Západě přeháníme s čisticími přípravky a kvůli sterilnímu domácímu prostředí trpíme alergiemi, ekzémy a oslabenou imunitou. Proto radí svým klientům, aby se šťourali v nose a obsah polykali a nezdráhali se také zvednout jídlo spadené na zem a vložit ho do úst. Prý to pomáhá posilovat imunitní systém.

„Říkám lidem, když jim spadne jídlo na zem, prosím, zvedněte to a snězte. Zbavte se antibakteriálních mýdel. Imunizujte se!“ radí doktorka Meg Lemon v knize An Elegant Defense: The Extraordinary New Science of the Immune Systém popularizátora vědy Matta Richtela.

Ale mnohem kontroverznějším tvrzením je, že by lidé měli jíst hleny z nosu.

„Neměli byste se jen šťárat v nose, měli byste to také sníst,“ říká rozhodně Lemon působící jako lékařka v Denveru ve státě Colorado.

No, věda jí dává zapravdu. Nosní sliznice je plná imunitních buněk, které číhají na cizorodé organismy a produkují proti nim protilátky. Podle vědců se pak konzumací hlenů dostávají tyto „informace“ do nejdůležitějšího imunitního orgánu – střev. Přílišná sterilizace domácnosti a extrémní hygiena vedou k zvýšení výskytu alergií a snížení obranyschopnosti těla.

„Naše imunita potřebuje práci. Vyvíjeli jsme se miliony let pod neustálým útokem na náš imunitní systém. Dnes nemá co dělat,“ tvrdí Lemon.

Jak je to s antibakteriálními mýdly

Velmi oblíbená jsou dnes také antibakteriální mýdla, jimiž si spousta lidí myje ruce v domnění, že se tak ochrání před nejrůznějšími bakteriemi a viry, a tedy i nemocemi. Jenže obyčejné mýdlo a teplá voda zbaví ruce a tělo bakterií stejně dobře jako to antibakteriální. Jeho účinná látka triclosan přitom neúčinkuje proti virům, které jsou častějším původcem onemocnění včetně chřipky. A navíc dlouhodobé působení triclosanu může u dětí narušovat imunitu.

Po čtyřiceti letech výzkumů nemají americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a řada nezávislých studií žádné důkazy o tom, že by antibakteriální mýdlo (jeho účinná látka triclosan) mělo na zdraví lepší účinky než obyčejné mýdlo a teplá voda. Antibakteriální mýdla obsahují účinnou látku triclosan, která velmi účinně hubí bakterie. Ale většinu chorob včetně chřipky působí viry, proti nimž triclosan neúčinkuje.

Nejúčinnější metodou prevence bakteriální nákazy je pak pravidelné mytí rukou obyčejným mýdlem a teplou vodou, dále dodržování hygieny v kuchyni, mytí nádobí a oplachování potravin před konzumací. Navíc existují důkazy z posledních čtyř let – publikované v odborných časopisech Allergy and Clinical Immunology či Environmental Health Perspectives – že děti vystavené dlouhodobému působení triclosanu mají horší imunitu a více trpí alergiemi (zvláště alergií na arašídy a sennou rýmou). To podle odborníků souvisí s tím, že triclosan hubí veškeré bakterie, takže dětský organismus se s nimi nedostane do kontaktu. Imunita ale potřebuje jistou formu „nákazy“, aby mohla dobře fungovat. Zvláště v době, kdy se vyvíjí – u dětí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat