Syndrom dráždivého tračníku: Lepší než léky je psychoterapie

Mozek v hlavě a střeva v břiše vytvářejí jakési spojené nádoby, které na sebe velmi citlivě reagují. Jeden systém ovlivňuje druhý a je zároveň tím druhým ovlivňován. Takže vychýlení na jedné straně se projeví na druhé a naopak. Dokazuje to i výzkum syndromu dráždivého tračníku. Podle londýnských vědců je při jeho léčbě mnohem účinnější psychoterapie než běžně doporučované léky.

Syndrom dráždivého tračníku patří mezi typická psychosomatická onemocnění. To jsou taková, kdy je onemocnění fyzické části těla – v tomto případě tlusté střevo – ovlivňováno stavem psychiky. U většiny pacientů lékaři řeší hlavně symptomy onemocnění, které je považováno za chronické. Podle londýnských odborníků je však mnohem účinnější než léky právě kognitivně-behaviorální psychoterapie. 

Syndrom dráždivého tračníku souvisí také se skladbou střevní mikroflóry, která je do jisté míry ovlivňována psychikou a sama prokazatelně psychiku ovlivňuje. Podle autorů výzkumu z Londýnské univerzity lze přitom symptomy syndromu účinně tlumit také pomocí psychoterapie po telefonu či prostřednictvím internetu.

„Tato cesta terapie je přitom velmi časově flexibilní a může být téměř okamžitě dostupná,“ vysvětluje doktorka Hazel Everittová, která na výzkumu spolupracovala.

Pro zdravá střeva

Ovšem ani lidé, kteří nepříjemným onemocněním, kterým syndrom dráždivého tračníku bezpochyby je, netrpí, by se měli o svá střeva náležitě starat. Jak se ukazuje, jsou propojena s naším imunitním systémem a nejrůznějšími procesy v lidském organismu více, než bychom si mohli myslet. Nejjednodušší způsob, jak podporovat zdraví střev, je samozřejmě správná výživa. Které potraviny by nám, kromě ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vlákniny, neměly v jídelníčku chybět?

Tak například poctivé kysané zelí. Věřili byste tomu, že je jedním z nejstarších jídel, přičemž naši předci ho do sebe hrnuli „horem dolem“? Zřejmě moc dobře věděli, že je neuvěřitelně prospěšným pokrmem i všestrannou přílohou. Kromě značných probiotických schopností je kyselé zelí rovněž hodně bohatým zdrojem vlákniny a cenných látek. Až se po něm budete poohlížet v obchodě, vždy preferujte nepasterizovaný výrobek. Pasterizací se totiž drtivá většina „hodných“ bakterií a živých kultur bohužel ničí.

Jak chutná podmáslí, to ví asi každý. O poznání méně jedinců už ale tuší, že tímto termínem se označuje zbytková tekutina při procesu stloukání másla. Zde je nutno upozornit, že pouze to tradiční vám poskytne poctivou dávku probiotik, navíc je nízkokalorické, což ocení hlavně dietáři. Z tohoto nápoje načerpáte také celou řadu vitaminů a minerálů. Uměle vyrobené podmáslí jakožto náhražka se takovými vlastnostmi rozhodně chlubit nemůže.

Jogurt na našem seznamu pochopitelně nesmí chybět, protože je jedním z nejlepších probiotických pomocníků. Tedy za předpokladu, že si domů z obchodu přinesete ten, který obsahuje živé probiotické kultury, což rozhodně nejsou všechny. Jeho pravidelná konzumace prospěje nejen vašemu trávení, pomůže totiž zlepšit i celkový stav kostí. Podle odborníků jogurt dokonce přispívá k regulaci krevního tlaku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat