Vegetariánství dokáže vyléčit dnu

Lidé, kteří onemocní bolestivou dnou, většinou mají v jídelníčku bohatě zastoupeno červené maso a uzeniny. Tyto potraviny totiž souvisejí s vysokou produkcí nerozpustné kyseliny močové, která se ukládá v kloubech a působí jejich bolestivé otoky. Podle tchajwanských vědců je řešením změna jídelníčku. A to dost radikální. Pokud se člověk vzdá masa a stane vegetariánem (smí mléčné výrobky a vejce), pak se dny zbaví. Vegetariáni mají totiž nejnižší obsah kyseliny močové v krvi.

Dna u vegetariánů je velmi vzácná a souvisí s genetickými dispozicemi jedince. Vědci z Katolické univerzity Fu-Jen na Tchaj-wanu prokázali, že vegetariáni mají nejnižší hladinu kyseliny močové v krvi a tento jídelníček může vést k vyléčení dny.

„Prokázali jsme výrazný rozdíl v koncentraci kyseliny močové u lakto-ovo vegetariánů a nevegetariánů, a to jak u mužů, tak u žen. Vegetariánství souvisí s velmi nízkým rizikem rozvoje dny,“ tvrdí autoři z Tchaj-wanu.

Vegetariáni obecně přijímají jen malé množství purinu, z něhož vzniká metabolizací kyselina močová. Navíc konzumují také méně nasycených tuků a mají vyšší příjem antioxidantů, které dále omezují negativní působení radikálů a rozvoj zánětů.

Špatná zpráva pro cholesterol

Vyřazením masa a živočišných tuků ze stravy člověk rovněž rychle zlepší svou bilanci cholesterolu v krvi. Podle japonských vědců je vegetariánství výbornou metodou léčby zvýšené hladiny nebezpečného cholesterolu v krvi. A to především proto, že vyvážený vegetariánský jídelníček je velmi chudý na již zmíněné nasycené mastné kyseliny.

Vegetariáni jedí velké množství listové i jiných druhů zeleniny, ovoce a ořechy, což jsou zdroje především zdravých nenasycených mastných kyselin. Navíc s touto stravou přijímají velké množství vlákniny, rostlinných bílkovin a rostlinných sterolů, což vše přispívá k snížení hladiny nezdravého cholesterolu v krvi. Jeho vysoká hladina souvisí s rozvojem srdečně-cévních onemocnění, mrtvice a chorob cév.

„Vegetariáni mají v průměru o 29,2 miligramu celkového cholesterolu v decilitru krve méně než lidé konzumující maso,“ tvrdí doktorka Joko Jokojamo z Kejo univerzity ve Fudižsawě.

Podle jejího výzkumu se po vyřazení masa a živočišných produktů ze stravy (konzumace takových potravin méně než jednou měsíčně) sníží výrazně především hladina nezdravého (LDL) cholesterolu s nízkou hustotou molekul.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat