Vegetariánství dokáže vyléčit dnu

Lidé, kteří onemocní bolestivou dnou, většinou mají v jídelníčku bohatě zastoupeno červené maso a uzeniny. Tyto potraviny totiž souvisejí s vysokou produkcí nerozpustné kyseliny močové, která se ukládá v kloubech a působí jejich bolestivé otoky. Podle tchajwanských vědců je řešením změna jídelníčku. A to dost radikální. Pokud se člověk vzdá masa a stane vegetariánem (smí mléčné výrobky a vejce), pak se dny zbaví. Vegetariáni mají totiž nejnižší obsah kyseliny močové v krvi.

Dna u vegetariánů je velmi vzácná a souvisí s genetickými dispozicemi jedince. Vědci z Katolické univerzity Fu-Jen na Tchaj-wanu prokázali, že vegetariáni mají nejnižší hladinu kyseliny močové v krvi a tento jídelníček může vést k vyléčení dny.

„Prokázali jsme výrazný rozdíl v koncentraci kyseliny močové u lakto-ovo vegetariánů a nevegetariánů, a to jak u mužů, tak u žen. Vegetariánství souvisí s velmi nízkým rizikem rozvoje dny,“ tvrdí autoři z Tchaj-wanu.

Vegetariáni obecně přijímají jen malé množství purinu, z něhož vzniká metabolizací kyselina močová. Navíc konzumují také méně nasycených tuků a mají vyšší příjem antioxidantů, které dále omezují negativní působení radikálů a rozvoj zánětů.

Špatná zpráva pro cholesterol

Vyřazením masa a živočišných tuků ze stravy člověk rovněž rychle zlepší svou bilanci cholesterolu v krvi. Podle japonských vědců je vegetariánství výbornou metodou léčby zvýšené hladiny nebezpečného cholesterolu v krvi. A to především proto, že vyvážený vegetariánský jídelníček je velmi chudý na již zmíněné nasycené mastné kyseliny.

Vegetariáni jedí velké množství listové i jiných druhů zeleniny, ovoce a ořechy, což jsou zdroje především zdravých nenasycených mastných kyselin. Navíc s touto stravou přijímají velké množství vlákniny, rostlinných bílkovin a rostlinných sterolů, což vše přispívá k snížení hladiny nezdravého cholesterolu v krvi. Jeho vysoká hladina souvisí s rozvojem srdečně-cévních onemocnění, mrtvice a chorob cév.

„Vegetariáni mají v průměru o 29,2 miligramu celkového cholesterolu v decilitru krve méně než lidé konzumující maso,“ tvrdí doktorka Joko Jokojamo z Kejo univerzity ve Fudižsawě.

Podle jejího výzkumu se po vyřazení masa a živočišných produktů ze stravy (konzumace takových potravin méně než jednou měsíčně) sníží výrazně především hladina nezdravého (LDL) cholesterolu s nízkou hustotou molekul.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může nabídnout nový pohled na romantické vztahy. Možná začnete přemýšlet o svých potřebách a očekáváních od partnera. Pro svobodné Berany je ideální čas na nové seznámení. Věnujte pozornost signálům, kt... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat