Ztráta pouhých patnáct minut spánku má zhoubné následky

Spánková deprivace je velmi nebezpečná a zákeřná věc. Nepravidelný spánkový režim a nedostatečně dlouhý spánek, několik nebo každou noc, vede k řadě poruch a zdravotních potíží. Podle vědců z Floridy se ale projeví na soustředěnosti a schopnosti rozhodovat už pouhá čtvrthodinka zkrácení spánku.

Lidé, kteří se ochudí o pouhou čtvrthodinu spánku oproti běžnému režimu, na který jsou zvyklí, mají druhý den v zaměstnání mnohem horší schopnosti usuzování a rozhodování a snadno se nechají vyrušit a rozptýlit od práce okolními vlivy.

Autoři tvrdí, že tady ale trochu funguje začarovaný kruh. Zvýšený stres a zhoršená schopnost rozhodování a usuzování či roztržitost při práci vedou ke zhoršení spánku, často také k jeho zkrácení, což dále ovlivňuje zhoršení kognitivních funkcí.

„Takže je to začarovaný kruh mezi spánkem a zhoršeným kognitivním výkonem,“ tvrdí doktorka Soomi Lee z University of South Florida.

Ta také potvrdila, že negativní vliv na spánek a odpočinek mají především přesčasy a nošení práce domů.

„Když se práce plete do odpočinkových aktivit, může negativně ovlivnit spánek a také pracovní výkon následující den. To znamená, že přesčasové hodiny, telefonáty a emaily od nadřízených po pracovní době či mítinky před pracovní dobou působí zhoubně nejen na spánek, ale nakonec i na samotný pracovní výkon,“ tvrdí doktorka Lee.

Zaručená uspávadla z talíře

Máte potíže s usínáním nebo se v průběhu noci často budíte? Vítejte „do klubu“, jehož členství si nedobrovolně „pořídilo“ zhruba 50 % našinců. Ano, přesně taková je statistika tuzemských spánkových poruch, s nimiž dle odborníků úzce souvisejí také nadváha, deprese, vysoký krevní tlak či kardiovaskulární choroby. Jenže jak jít kvalitnímu odpočinku naproti, když o lécích na předpis nechcete ani slyšet? Zkuste do jídelníčku zahrnout tyto „uspávací potraviny“!

Není žádnou novinkou, že banán značně pomáhá při „usměrňování“ krevního tlaku, zatímco pozitivně ovlivňuje trávení. Málokdo však tuší, že dokáže rovněž zabojovat proti vředům, přičemž navozuje dobrou náladu. Je to všechno? Co vás nemá, pod žlutou slupkou se ukrývá spolehlivý prášek na spaní! Tropický drahokam vám totiž zprostředkuje hormon spánku melatonin. Ovšem jeho konzumací si rovněž pořádně navýšíte úroveň hořčíku, který mimo jiné uvolňuje svaly.

Jistě jste si všimli, že losos většinou bývá spojován s omega-3 mastnými kyselinami. Je nesporným faktem, že tyto protizánětlivé látky, jež přispívají k regulaci škodlivého cholesterolu, čímž prospívají k srdci, v něm skutečně jsou. Ale co další přítomné složky? Nelze opomenout ani vitamin B6, který vás do říše snů moc rád doprovodí, jelikož stimuluje produkci již zmíněného melatoninu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat