Síla březového listí je k nezaplacení

Léčivé účinky rostlin využívají lidé již odpradávna. Lidé se v dnešní době čím dál tím častěji uchylují k výrobě vlastní kosmetiky a léčivých směsí. Jaro je pro toto domácí šamanství ideální dobou a to především proto, že se zelenají léčivé břízy.

Bříza bělokorá

Tento překrásný, vysoký strom není jen silným alergenem. Má také mnoho kladných vlastností. Mezi ně bezpochyby patří schopnost léčit mnoho zdravotních neduhů, se kterými se lidé často potýkají.

Březové listy jsou skvělým pomocníkem při potížích s revmatismem, dně a nemocech ledvin a močového ústrojí. Mají také schopnost zbavovat organismus solí a snižovat cholesterol. Využití březových výluhů najdete také při osteoporóze a nemocech slinivky břišní či sleziny. Lze je také využít při léčbě otoků nebo jako vlasové tonikum při potížích s lupy. Bříza také ulevuje od bolesti kloubů a pomáhá i při nemocech srdce.

Co a kdy sbíráme?

Pro léčivé účely se sbírají zejména mladé zelené listy nejlépe v době od března do května, kdy mají nejvíce léčivých látek.

Březové listí sušíme na stinném a vzdušném místě v tenkých vrstvách. Pro tyto účely nejlépe poslouží kus staré záclony rozložené na sušáku. Sušení listů trvá delší dobu a je třeba jej čas od času načechrat, aby prosychalo rovnoměrně, předešlo se vlhnutí a případné plísni. Sušené listy skladujeme v papírových sáčcích.

Jak břízu využít?

Bříza se nejčastěji užívá jako čaje – a to jak ze sušených, tak i z čerstvých listů. Na jeden klasický šálek čaje připadne jedna lžička sušených, nebo jedna polévková lžíce čerstvých březových listů, které zalijete horkou vodou a necháte deset minut louhovat v přiklopeném šálku. Poté se čaj scedí a je připraven ke konzumaci.

Pro přípravu koupele budete potřebovat jednu litrovou odměrku čerstvých nebo půl odměrky sušených listů, které povaříte v pěti litrech vody a scezený nálev pak přilijete do vody ve vaně. Koupel by neměla trvat déle než čtvrt hodiny.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat