Rakovina o sobě nemusí dát vědět jen bulkou

Rakovina prsu je jednou z nejčastějších chorob, kvůli které přijde ročně o život téměř dva tisíce žen. Prevencí jsou pravidelné prohlídky jak u lékaře, tak i doma pomocí samovyšetření. Mnoho žen se však mylně domnívá, že se rakovina prsu projevuje především hmatatelnou bulkou v prsu nebo jeho blízkém okolí.

Ne vždy tomu tak ale skutečně je. Rakovina prsu může mít mnoho jiných projevů.

Pálení

V podstatě by se dalo říci, že jakákoli změna, kterou na svých ňadrech pozorujete, je rozhodně impulzem k návštěvě lékaře. Mezi takové změny patří například i palčivé pocity. Ať už se pálení týká povrchu kůže, samotných bradavek nebo jde o pocit palčivosti někde hluboko v prsní tkáni, rozhodně s vyšetřením neotálejte.

Prohlubně

Jakékoli propadliny, prohlubně, vtažení kůže či bradavky nebo dokonce „pomerančová“ kůže připomínající celulitidu, jsou jedním z příznaků rakoviny prsu. Podobné příznaky se mohou rozvíjet plíživě a nemusíte si jich zprvu vůbec všimnout. Někdy se ale objeví i během pár týdnů. Vyplatí se proto pravidelně svá ňadra kontrolovat.

Bouličky

Bouličky jsou nejčastěji hledaným příznakem, alespoň co se samovyšetření týče. Neomezujte se ale pouze na prohmatávání ňader. Rakovina prsu, která se takto projeví, může své ložisko koncentrovat až do oblasti podpažní jamky a dekoltu. Bouličky nejlépe nahmatáte, když si stoupnete rovně s jednou rukou vztyčenou, přičemž pomocí prstů druhé ruky budete krouživě prohmatávat místečko po místečku. Poté ruce vyměňte a prohmatejte stejně i druhý prs.

Výtok

Výtok z bradavky nepatří sice mezi nejběžnější projevy, stejně jako ostatní ale příznakem rakoviny může být. S výtokem z bradavek se můžeme setkat i v případě zánětu prsu, kdy je napadena vazivová tkáň nebo mléčné žlázy. Bohužel, často jsou průvodním příznakem rakoviny prsu právě i jeho záněty.

Zarudnutí

Zarudnutí a bolest prsou značí zanícení. V každém případě se podobné potíže nesnažte zažehnat doma a svěřte se svému lékaři. V období těhotenství a kojení je možné podobné pocity prožívat častěji, pokud se vás ale podobná situace netýká, rozhodně neseďte doma a nechte se vyšetřit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat