Člověk sní a vdechne 120 tisíc mikroplastů za rok

Odlamují se z koberců, oblečení, nábytku či závěsů, unikají z kosmetiky a různých pomůcek denní potřeby. Opotřebováním se odlupují také z plastového nádobí v kuchyni a v řadě zemí světa jsou v pitné vodě. Mikroplasty jsou každodenní součástí našich životů. Průměrný člověk jich vdechne či pozře 120 tisíc za rok.

Nejmenší částice plastů můžou pronikat ze střev či plic do tkání a krve.

Neblahé tušení

Tam buď vyvolat reakci imunitního systému, který je považuje za nebezpečné cizorodé látky. Nebo začnou uvolňovat sloučeniny, které narušují hormonální systém těla a působí také jako karcinogeny. Co vše a co přesně se s mikroplasty v těle děje, zatím jen tušíme.

A lidé, kteří pijí jen balenou vodu, vypijí o devadesát tisíc mikroplastů za rok víc.

Plasty všude, kam se podíváš

Studie kanadských vědců, kterou publikoval odborný časopis Environmental Science & Technology, je ve svých výpočtech velmi střízlivá.

Mikroplastů jsou plná moře, takže jsou ve vysoké koncentraci v rybách, měkkýších i korýších, které lovíme a konzumujeme. Mikroplasty jsou přítomny ve všech místech oceánu i v nejhlubších a nejodlehlejších oblastech.

„Tato data jsou navzdory nejlepší metodice stále velmi podhodnocená. A naznačují, že mikroplasty budou ve většině, pokud ne úplně všech potravinách určených ke konzumaci člověkem,“ tvrdí doktor Kieran Cox z University of Victoria.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat