Proč bychom se raději neměli dívat na horory

Milujete adrenalin a rádi se za temných nocí díváte na horory? Přestože vás podobné filmy baví a připadají vám neškodné, lékaři mají na věc poněkud odlišný názor. Sledování podobných filmů a vystavování se strachu a náporu adrenalinu může mít totiž negativní vliv i na ty nejotrlejší diváky.

Kazí nám spánek

Horory sledujeme z jednoho prostého důvodu, a to proto, abychom se báli. Chceme se vystavit přívalu adrenalinu a krátkodobému stresu. To je to, co nás na nich tolik baví. Jenže i ti nejostřílenější milovníci hororových snímků si jejich sledováním koledují o potíže se spánkem. Podívat se na jeden horor a po něm špatně spát není asi nic zvláštního, jenže lékaři upozorňují spíše na potíže dlouhodobějšího charakteru. Pravidelným sledováním filmů, které v nás vyvolávají strach, nejistotu, obavy a úzkost má totiž velice negativní vliv na kvalitu spánku všeobecně, ne jen pro konkrétní večer.

Přívaly adrenalinu a nervové vypětí, které naše tělo v podobných chvílích prožívá, spouští v mozku proces obrany. Jinými slovy, nastaví nás do pohotovostního režimu tak, abychom byli v případě nouze připraveni okamžitě utíkat nebo se bránit. Informace ze strašidelných snímků se ukládají hluboko do našeho podvědomí a nedovolí našemu mozku správně regenerovat a odpočívat v době, kdy máte spát. Mozek vlivem stresových momentů udržuje vaši mysl i v noci stále napůl bdělou, abyste byli schopni rychle reagovat na situace, které by mohly nastat. V tom tkví celé tajemství toho, proč se ráno budíte nevyspalí, nebo vás trápí nevysvětlitelné noční můry.

Vzbuzují v lidech agresivitu

Sledování filmů, ve kterých se vyskytuje násilí, velmi ovlivňuje chování nás samotných. Přijde vám to jako hloupost? Jenže stejně tak, jako máme hlad při sledování pořadu o vaření, nebo chuť na sex při sledování erotických filmů, se i obsah hororů a akčních filmů přenáší do našich životů více, než si myslíme. Jestliže se často díváte na horory nebo jiné filmy, plné násilí a nacházíte v nich zalíbení, nejspíše budete mít k agresivitě alespoň mírnou predispozici. Opakovaným sledováním televizního násilí v sobě tuto vlastnost podporujete o to více. Nezřídka jsou milovníci podobného žánru impulsivní, nezvládají stresové situace a snadno „vypění“.

Nakonec můžete být obětí vy

Připadá vám sledování hororů naprosto neškodné? Pak asi nevíte, že takový horor může být tím posledním, co v životě uvidíte. Vystavování těla a mozku nárazovému vypětí, může mít u oslabenějších jedinců za následek dokonce i selhání organismu nebo infarkt. Pokud jste tedy slabší na srdce, měli byste se od hororů držet dál.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat