Zkracuje červené maso opravdu délku života?

Budou žít ti, kdo jedí červené maso o něco déle? Poznatky vědců šokují. Chcete-li mít na narozeninovém dortu o nějakou tu svíčku navíc, měli byste ctít zásadní pravidlo konzumace tohoto druhu masa!

Červené maso je pro většinu Čechů naprostou nezbytností. Na jídelníčku by se mělo objevovat dvakrát týdně, neboť obsahuje v průměru 20–24 g bílkovin na 100 g (v syrovém stavu) a téměř všechny bílkoviny v něm obsažené jsou plnohodnotné, to znamená, že obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Nic se však nemá přehánět.  

Na základě rostoucí globální krize experti apelují na snížení množství červeného masa, jež prý za jistých okolností nedělá organismu dobře. Nová studie dokonce potvrdila, že čím více červeného a zpracovaného masa jíte, tím větší je riziko na zkrácení vašeho života.

Špatná zpráva pro milovníky masa

Lidé, kteří zvýšili příjem červeného masa o polovinu porce denně, přiblížili se riziku úmrtí během příštích osmi let, a to o celých 10 %, uvádějí výzkumníci z amerického Bostonu, jejichž závěry publikoval odborný magazín BMJ.

„Když to lidé s červeným masem nepřehání a přidávají další zdroje bílkovin, jejich zdravotní profil tak špatný není,“ poukazuje vedoucí výzkumný pracovník Frank Hu z oddělní výživy na Harvardu.

Co se stane, když spotřebu snížíte?

„Také víme, že produkce červeného masa má významný dopad na životní prostředí,“ dodává zmíněný odborník a odkazuje se na studii, kterou provedl společně se svými kolegy. Jeho tým shromáždil údaje o téměř 54 000 ženách a 28 000 mužích. Výzkumníci přitom sledovali příjem masa těchto osob, a to po dobu osmi let. V souvislosti s tím je zajímalo riziko úmrtí.

Ze záznamů vyplývá, že vyšší příjem červeného masa způsobuje kardiovaskulární, respirační a neurodegenerativní onemocnění, ale také zvyšuje riziko diabetu typu 2 a některých druhů rakoviny.

„Za všechno může zvýšený obsah cholesterolu, konzervantů a rakovinotvorných látek, které vznikají při vaření masa za vysokých teplot,“ dodává vedoucí výzkumník s tím, že kromě toho na sebe červené maso váže některé bakterie ve střevě, jež podporují vznik aterosklerózy neboli kornatění tepen. Při jeho konzumaci proto ctěte pravidlo podávání dvakrát týdně a ideálně dávejte přednost místním farmářům.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat