Multivitaminy v tabletách jsou jen vyhozené peníze

Konzumujete multivitaminy v tabletách a jiné vitaminové doplňky z lékárny, drogerie a dalších obchodů? Můžeme to nazvat vyhazováním peněz. Ačkoli k jejich koupi výrobci lákají různými tvrzeními o prevenci onemocnění a delším životě, žádné vědecké důkazy pro tato tvrzení nemají.

Analýza užívání vitaminů u více než milionu osob navíc odhalila, že nesnižují riziko onemocnění chorob srdce a cév a některé – kombinace vitaminu D a vápníku – navíc riziko mrtvice a infarktu zvyšuje.

Vyhozené peníze?

„Pouze jedna z osmi sledovaných úprav jídelníčku měla nějaký vliv na omezení rizika onemocnění chorobami srdce a cév. V naší studii chránil před infarktem srdce pouze přírodní rybí olej a před mrtvicí pouze kyselina listová. Tato rozsáhlá studie má jednoduchý vzkaz pro širokou veřejnost, nevyhazujte peníze za vitaminové doplňky,“ tvrdí doktor Safi Khan z West Virginia University, jehož studii publikoval odborný časopis Annals of Internal Medicine.

„Tato revize potvrzuje naprostou většinu předchozích výzkumů, které selhaly při snaze najít pozitivní účinky u většiny výživových doplňků, vitaminových doplňků a multivitaminů,“ uznává profesorka Susan Jebb z Oxfordské univerzity.

Spory o jídelníček

Doktor Khan tvrdí, že zásadní vliv nepozoroval ani u úpravy jídelníčku a dodržování středomořské stravy.

„S tímto ale nesouhlasíme, protože většina výzkumů hovoří o opaku… Je tedy předmětem další debaty a dalšího výzkumu, jaká je nejlepší strava pro omezení rizika onemocnění srdce a cév. Ale hubnutí souvisí s omezením příjmu kalorií. A existuje vysoká všeobecná shoda v tom, že hubnutí souvisí s omezením rizika, a to na základě pozorovacích studií,“ dodává profesorka Jebb ve vyjádření pro The Sun.

Zdroj: https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M19-0341?fbclid=IwAR0zx8fNga88skUssQrvM1lD6z51-2yHF9Zts7d-oMf_hXFm20i6MeP4voI&, healthline.com, ox.ac.uk/research







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat