Jáhly, bulgur nebo quinoa: Co to vlastně je a proč bychom to měli jíst

Kdo se jednou rozhodne, že se bude zdravěji stravovat, nejspíš dříve nebo později narazí na poněkud nestandardní potraviny. Mezi ně patří mnoho obilnin, které běžný strávník často nikdy neochutná. Přestože třeba nejste rozhodnuti změnit svůj jídelníček, měli byste do něj alespoň některou z nich zařadit. Které patří mezi ty oblíbené, jak je připravit a čím nám prospívají?

Bulgur

Bulgur je vcelku dosti podobný kuskusu. Jen je o něco chutnější. Vzniká semletím vařených zrn pšenice a podobně jako kuskus se nemusí při dalších úpravách více vařit. Stačí jen zalít horkou vodou.

V naší kuchyni si postupně nachází své místo, a kdo jej jednou ochutná, nejspíše se k němu bude často vracet, a to je dobře. Najdete v něm totiž obrovské množství železa, fosforu, hořčíku a vitaminu A. Je v něm ale jen minimum tuku a velké množství vlákniny. Je tedy vhodný zejména při redukčních dietách nebo při potížích se zažíváním.

Jáhly

Jáhly jsou drobné žluté kuličky, získávané loupáním prosa. Tato potravina neobsahuje lepek a má velkou výživovou hodnotu. Obsahuje minerální látky jako je draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek, ale také vlákninu a vitamíny skupiny B. Jsou ideální potravinou, pokud se snažíte zhubnout a také podporují tvorbu a udržení svalové hmoty.

Pře samotným vařením, dušením či jinou úpravou je nutné jáhly několikrát spařit horkou vodou, abyste se zbavili její nahořklé chuti. Po uvaření je ale velice chutná a lze ji použít kdekoli, kde byste jinak použili rýži. Jáhly lze připravovat i nasladko, například jako kaši.

Pohanka

Pohanka je skvělým zdrojem rutinu, který je důležitý pro pružnost našich cév, tudíž funguje jako dobrá prevence proti vzniku a při léčbě křečových žil. Aminokyseliny, které jsou v ní obsaženy, také přispívají ke správné hladině krevního cukru a působí jako prevence rakoviny či herpetických virů. Pohanka je důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu, manganu a jiných stopových prvků.

Pohanka se připravuje podobně jako rýže, kdy se v suchém stavu zalije jeden a půl objemovým násobkem vody a přivede k varu. Vaříme ji však jen pár minut. Poté se pohanka sejme z plotny a pod pokličkou se nechá čtvrt hodiny dojít.

Quinoa

Quinoa neboli merlík čínský je mezi všemi uvedenými obilninami asi nejméně známá. Obsahuje velké množství vápníku, hořčíku, železa, zinku, mědi a také vitaminů, jako jsou například vitaminy ze skupiny B, vitamin C, vitamín E a beta-karoten. Obsahuje také velké množství zdravých tuků a díky absenci lepku je vhodná i pro celiaky. Pro vysoký podíl bílkovin je vhodný především pro vegany, kteří díky specifické stravě často ve svém jídelníčku bílkoviny postrádají.

Quinoa nemá výraznou chuť, a proto místo vody k vaření použijeme vývar. Vaříme v zakrytém hrnci po dobu patnácti minut, poté plamen vypneme a necháme ještě deset minut dojít. Lze ji konzumovat samotnou, připravit jako rizoto nebo ji použít jako přílohu k masu či rybám.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat