Oranžové potraviny chrání před rakovinou kůže, vitaminové doplňky nikoli

Výrobci vitaminů a doplňků stravy nebudou mít radost. Vědci z prestižní Brownovy univerzity totiž tvrdí, že jejich výrobky jsou k ničemu. Opakovaně se prokázalo, že vyváženou pestrou stravu nelze tabletami zastoupit. V případě betakarotenu – z něhož si tělo tvoří vitamin A – to platí rozhodně. Zatímco toto barvivo přijímané se stravou riziko rakoviny kůže snižuje, lidé užívající jako prevenci tohoto onemocnění vitamin A v tabletách chráněni nejsou.

Je to první studie o účincích vitaminu A sledující uživatele více než dvacet let. A srovnávající také užívání vitaminových doplňků proti přírodně vázanému vitaminu v potravinách. Pro výrobce tablet je to ale bohužel prohra. Lidé, kteří si kupují jejich výrobky, vyhazují peníze a před rakovinou chráněni nejsou. Prevencí onemocnění je totiž jen vitamin vázaný v potravinách.

O tom, že je vitamin A (a látky, z kterých vzniká – barviva karoteny) velmi silným antioxidantem, nemůže být pochyb. Jenže není vitamin jako vitamin. Ten vázaný v potravinách je skutečně účinný a chrání buňky před poškozením a stárnutím. Jenže uměle podávaný vitamin stejné účinky nemá.

Vyplývá to ze studie vědců z Brownovy univerzity, kteří sledovali 123 570 mužů a žen po šestadvacet let. Ze studie také vyplývá, že nadměrný příjem vitaminu A zvyšuje riziko řídnutí kostí a zlomeniny krčku.

Kde ho najdeme?

Jak získat dostatek betakarotenu? Vzhledem k jeho přirozenému výskytu v zelenině a ovoci je doporučeno konzumovat v dostatečném množství především zeleninu a ovoce zelené, žluté či oranžové barvy.

Nalézt betakaroten můžete i v některých ořechách a bylinkách, větší množství obsahují například pistácie, petržel či bazalka. Ze zeleniny pak vede mrkev, batáty, špenát a kapusta. Bohaté na betakaroten je dále exotické ovoce, doporučenou denní dávku vám ale pomohou doplnit také u nás se vyskytující meruňky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat