Ryby snižují riziko rakoviny tlustého střeva

Milovníci červeného masa a uzenin většinou nepatří k milovníkům ryb. Jenže právě jejich láska k červenému masu a uzenářským výrobkům může za to, že onemocní rakovinou tlustého střeva. Naopak konzumace ryb a náhrada červeného masa masem vodních obratlovců riziko rakoviny tlustého střeva výrazně snižuje.

Osoby, které konzumují tučné ryby – kupříkladu lososa, makrely, sardinky či sledě – jsou výrazně méně ohroženy rakovinou tlustého střeva. Ideální je dopřávat si tuto rybu třikrát týdně. Konzumace jejich masa souvisí také se snížením rizika chorob oběhové soustavy, degenerace mozku a zánětů v tělech se v.

Vědci z Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny sledovali 480 tisíc osob z Evropy během patnácti let. Z jejich sledování vyplývá, že konzumenti ryb onemocněli rakovinou tlustého střeva výrazně vzácněji než ti, kdo ryby nekonzumovali vůbec. Nejvíce ohroženi rakovinou tlustého střeva jsou přitom konzumenti červeného masa a uzenin.

„Tato studie zahrnující rozsáhlá data je dalším vědeckým důkazem o tom, že konzumace ryb snižuje riziko rakoviny tlustého střeva,“ uvedla doktorka Anna Diazová Font, šéfka výzkumu Světového fondu pro výzkum rakoviny.

Dobrá zpráva pro mozek

Konzumace ryb prospívá našemu tělu na mnoha frontách. A stranku to co nezůstává ani náš mozek! Konzumace tučných ryb – sardinek, makrel či lososovitých – může být vhodnou prevencí Alzheimerovy choroby. Tyto ryby totiž obsahují vysokou koncentraci omega-3 mastných kyselin, které působí pozitivně na prokrvení center paměti a učení v mozku. Ta jsou přitom při rozvoji demence decimována nejvýrazněji.

Jedinci konzumující nejvíce tučných ryb, mají výrazně lepší výsledky v testech paměti a učení a jejich mozkové cévy lépe fungují a prokrvují příslušná centra.

„Je to velmi významný výzkum, protože dokazuje vztah mezi nízkou hladinou omega-3 mastných kyselin v krvi a horším průtokem krve centry důležitými pro učení, paměť, depresi a demenci,“ tvrdí profesor Daniel Amen z Kalifornie.

Omega-3 mastné kyseliny mohou zachránit člověka nejen před demencí, ale chrání oběhovou soustavu jako celek. Prospívají srdci a cévám a podporují také erekci a prokrvení končetin.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat