S kocovinou jste v práci stejně neschopní, jako kdybyste byli opilí

Nikoho asi nepřekvapí, že čím více a déle člověk pije, tím má druhý den horší kocovinu. Australští vědci tak nepřinesli žádný velký objev, když prokázali, že množství zkonzumovaného alkoholu a délka konzumace přímo souvisí se závažností kocoviny druhý den. Co je ale o něco zajímavější, jsou výsledky testů u osob s kocovinou. Jejich paměť, rozhodování a pozornost jsou při silné kocovině tak špatné jako v opilosti. Člověk, který se večer předtím opíjel, je druhý den v zaměstnání neschopný a také nebezpečný sobě i okolí.

„Není překvapivé, že čím více alkoholu se konzumuje, tím horší kocovinu člověk má a tím více je poškozen jeho mozek. Důležité ale je, abychom pochopili příčiny a následky kocoviny, protože kocovina není jen velmi častá, ale má také velmi negativní vliv na činnosti a chování během následujícího dne. Náš výzkum dokazuje, že lidé s kocovinou nejsou schopni složitých typů chování, tedy řízení auta, práce, studia či jiných náročných myšlenkových operací,“ tvrdí doktorka Sarah Benson ze Swinburne University of Technology v Melbourne.

Zatímco pod vlivem alkoholu nesmí člověk vykonávat své povolání a také řídit, lidem s kocovinou nikdo práci či řízení nezakazuje. Ale silná kocovina je velmi nebezpečná, protože mozek při ní pracuje s velkými chybami a v omezeném rozsahu.

První pomoc z lednice

Ať chceme nebo ne, občas se stane (tedy pokud nejsme abstinenti), že to s alkoholem přeženeme a probudíme se s kocovinou. Co teď? Zapomeňte na další alkohol (ne, opravdu neplatí, že vás na nohy postaví lahev piva) a podívejte se do lednice, jestli se tam neschovává některý z následujících pokladů.

Tak třeba obyčejná vejce. Nejenže dokážou „pohladit“ v žaludku a jsou snadno stravitelná, ale navíc obsahují cystein, který pomáhá tělu zbavit se toxinů spojených s konzumací alkoholu. Kromě toho jsou plné živin, jako je například vápník, vitaminy D a B nebo acetylcholin, jenž vám pomůže „nahodit“ mozek.

Sáhnout můžete i po ovoci. Fruktóza, již ovoce obsahuje, vám rychle dodá potřebnou energii, pomůže s odbouráváním toxinů, navíc díky vláknině vám zaručí snazší vypořádání se s posledními zbytky alkoholu, jež vám ještě kolují v těle.

Jedna babská rada na kocovinu ale platí. Polévky! Nejlepší je pořádně silný kuřecí vývar, ale pomůže i zeleninová polévka (ideálně s rajčaty, ale nezahuštěná a bez smetany). Dodají tělu nejen důležité živiny (především některé minerály), ale také tekutiny. Navíc sůl, kterou polévka obsahuje, zvýší váš pocit žízně a tím zajistí vyšší konzumaci nápojů (nealkoholických, samozřejmě). A to je dobrá zpráva, protože hydratace je v boji s kocovinou základ.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 42 roku 2025 bude pro Berany obdobím plným dynamiky a příležitostí k růstu, a to jak osobním, tak profesním. V tomto týdnu byste měli být připraveni na několik důležitých momentů, které vám umožní ukázat vaši odhodlanost a sílu.N... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

231 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
420 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat