S kocovinou jste v práci stejně neschopní, jako kdybyste byli opilí

Nikoho asi nepřekvapí, že čím více a déle člověk pije, tím má druhý den horší kocovinu. Australští vědci tak nepřinesli žádný velký objev, když prokázali, že množství zkonzumovaného alkoholu a délka konzumace přímo souvisí se závažností kocoviny druhý den. Co je ale o něco zajímavější, jsou výsledky testů u osob s kocovinou. Jejich paměť, rozhodování a pozornost jsou při silné kocovině tak špatné jako v opilosti. Člověk, který se večer předtím opíjel, je druhý den v zaměstnání neschopný a také nebezpečný sobě i okolí.

„Není překvapivé, že čím více alkoholu se konzumuje, tím horší kocovinu člověk má a tím více je poškozen jeho mozek. Důležité ale je, abychom pochopili příčiny a následky kocoviny, protože kocovina není jen velmi častá, ale má také velmi negativní vliv na činnosti a chování během následujícího dne. Náš výzkum dokazuje, že lidé s kocovinou nejsou schopni složitých typů chování, tedy řízení auta, práce, studia či jiných náročných myšlenkových operací,“ tvrdí doktorka Sarah Benson ze Swinburne University of Technology v Melbourne.

Zatímco pod vlivem alkoholu nesmí člověk vykonávat své povolání a také řídit, lidem s kocovinou nikdo práci či řízení nezakazuje. Ale silná kocovina je velmi nebezpečná, protože mozek při ní pracuje s velkými chybami a v omezeném rozsahu.

První pomoc z lednice

Ať chceme nebo ne, občas se stane (tedy pokud nejsme abstinenti), že to s alkoholem přeženeme a probudíme se s kocovinou. Co teď? Zapomeňte na další alkohol (ne, opravdu neplatí, že vás na nohy postaví lahev piva) a podívejte se do lednice, jestli se tam neschovává některý z následujících pokladů.

Tak třeba obyčejná vejce. Nejenže dokážou „pohladit“ v žaludku a jsou snadno stravitelná, ale navíc obsahují cystein, který pomáhá tělu zbavit se toxinů spojených s konzumací alkoholu. Kromě toho jsou plné živin, jako je například vápník, vitaminy D a B nebo acetylcholin, jenž vám pomůže „nahodit“ mozek.

Sáhnout můžete i po ovoci. Fruktóza, již ovoce obsahuje, vám rychle dodá potřebnou energii, pomůže s odbouráváním toxinů, navíc díky vláknině vám zaručí snazší vypořádání se s posledními zbytky alkoholu, jež vám ještě kolují v těle.

Jedna babská rada na kocovinu ale platí. Polévky! Nejlepší je pořádně silný kuřecí vývar, ale pomůže i zeleninová polévka (ideálně s rajčaty, ale nezahuštěná a bez smetany). Dodají tělu nejen důležité živiny (především některé minerály), ale také tekutiny. Navíc sůl, kterou polévka obsahuje, zvýší váš pocit žízně a tím zajistí vyšší konzumaci nápojů (nealkoholických, samozřejmě). A to je dobrá zpráva, protože hydratace je v boji s kocovinou základ.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat