Patnáct nakládaných oliv obsahuje denní množství soli

Lidé se dělí na dvě skupiny. Jedna olivy nesnáší, druhá je zbožňuje. Ačkoli jsou olivy kvůli řadě antioxidantů, které obsahují, velmi zdravými plody, jednou z jejich forem uchovávání je nakládání do slaného roztoku. A pozřením několika takto naložených plodů člověk může přijmout i dávku soli, kterou by měl zkonzumovat za celý den.

Vědci z Londýnské univerzity zkoumali obsah soli v různých oblíbených pochutinách a všimli si, že nakládané zelené olivy velmi často obsahují vysoké množství soli. V průměru pět gramů soli na sto gramů výrobku. To tedy znamená, že když takové olivy člověk konzumuje, doporučených šest gramů soli přijme s patnácti středně velkými olivami. Samozřejmě záleží na výrobci a také na velikosti oliv, protože jsou k dostání v různých rozměrech od větší borůvky po velikost švestky.

„Omezování příjmu soli je jednou z nejjednodušších metod ochrany vlastního zdraví a snižování rizika onemocnění oběhové soustavy,“ tvrdí autoři z Londýnské univerzity.

Škodí nedostatek i nadbytek

Sůl má ve fyziologii savců významnou roli. Zdraví škodí jak její nadbytek, tak její nedostatek. Zvířata ve volné přírodě navštěvují tzv. slaniska, místa, kde je vyšší obsah soli v půdě a tuto půdu konzumují. Jenže pro dobré zdraví je důležité přijímat soli optimální množství. Tělo se sice nadbytku sodíku umí zbavovat, ale jeho dlouhodobá vyšší hladina v krevním séru souvisí s řadou poruch a zdravotních problémů.

Doktorka Dori Pitynski z University of Wyoming zjistila, že nadbytek i naprostý nedostatek soli má vliv oddálení nástupu puberty a negativní vliv na plodnost. Lidé na Západě přitom konzumují sodíku příliš mnoho už od dětství, což by mohlo vysvětlovat, proč je právě v zemích tohoto regionu tolik neplodných.

Sůl a tuk: Nebezpečná kombinace

„Zajímavé však je, že když vyloučíte sůl ze stravy úplně, dojde rovněž k oddálení nástupu puberty,“ tvrdí Pitynski. Své závěry opírá o experimentální laboratorní výzkum na hlodavcích. Jedinci, kteří nedostávali žádnou sůl, a také ti, kteří jí přijímali trojnásobek či čtyřnásobek denní doporučené dávky, nastupovali do puberty výrazně později než vrstevníci, kteří přijímali sodíku adekvátní množství.

Další zajímavostí je to, že nadměrný příjem tuků, pokud je ve spojení se solí, pubertu neuspíší. Bylo prokázáno, že děti konzumující příliš tučnou stravu dospívají dříve. Ale pokud přijímají také nadměrné množství sodíku, dojde naopak k opoždění puberty.

„Náš výzkum dokazuje jako první, že obsah soli ve stravě má mnohem větší vliv na zdraví pohlavních orgánů než obsah tuku,“ tvrdí Pitynski.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat