Chytili jste letos klíště? Opakujete chyby rodičů?

„Když jsme byli malí, každou chvíli jsme chytili na louce nebo v lese klíště a nikdo z toho nic nedělal. Zakáplo se olejem, vytočilo se, a bylo to.“ Je vám to povědomé? Zatímco před dvaceti, třiceti lety se o klíšťové encefalitidě a lymeské borrelióze moc nemluvilo, dnes zná mnoho z nás tato onemocnění z vlastní zkušenosti. V České republice bylo v loňském roce nejvíce případů klíšťové encefalitidy z celé Evropské unie. Následky tohoto onemocnění přitom mohou být celoživotní a lidé na něj mohou dokonce i zemřít.

Před klíštětem se chráníme jen při cestě do lesa

Zatímco dříve jsme se klíšťat báli hlavně při dovolené v lese nebo na louce, nyní musíme počítat s tím, že klíště se může přisát téměř kdekoli a kdykoli. Není nic výjimečného, pokud si klíště „přineseme“ z parku nebo dětského hřiště. Klíšťata totiž nežijí na stromech, jak si mnoho lidí myslí. Číhají na nás spíše v keřích nebo ve vysoké trávě. „Ochrana repelentem a dlouhé nohavice nejsou 100% ochranou a často nás ani nenapadne používat je ve městě,“ říká MUDr. Hana Cabrnochová, praktická lékařka pro děti a dorost z Prahy.

Klíště špatně odstraňujeme

„Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš.“ Rčení, které je pravdivé bohužel i v případě, kdy nám zkušenost z dětství může ublížit. Odborníci se vytrvale snaží opravovat chybný způsob odstranění klíštěte, kdy lidé klíště zakápnou olejem a snaží se ho vytočit. K točení není žádný důvod. „Klíště stačí zakápnout dezinfekcí a vyviklat. Děti se často bojí pinzety, tady je možné použít i vlhký konec vatové tyčinky namočený v mýdle.  Tím stačí přes klíště přejíždět a simulovat tak viklavý pohyb,“ radí MUDr. Cabrnochová. Jen pozor, klíšťová encefalitida i lymeská borrelióza se mohou přenést i při pouhém odstraňování klíštěte, pokud ho rozmáčkneme.

Nevíme, co s ním

Upalování klíštěte je dalším z mýtů spojených s tímto parazitem. Přitom ho stačí pouze spláchnout do záchodu zabalené v papíru. Obavy, že znovu vyleze, jsou zbytečné…

Patříte k těm, kteří posílají klíště na vyšetření do laboratoře? Náklady na vyšetření zaměřené na borrélie a klíšťovou encefalitidu jsou zpravidla 1 000 až 2 000 Kč, zatímco při očkování proti klíšťové encefalitidě je cena jedné dávky, včetně aplikace cca 900 Kč. „Samotný pozitivní výsledek z laboratoře také nic neříká o tom, že opravdu došlo k nákaze. Proto odborníci považují vyšetřování klíšťat za zbytečné,“ říká lékařka. Navíc je důležité si uvědomit, že u klíšťové encefalitidy je možné pouze mírnit příznaky, na tuto virovou nákazu lék neexistuje. Stejně tak vám nepomůže informace o tom, že klíště bylo pozitivní na lymeskou borreliózu. Pro lékaře jsou důležité projevení symptomů a výsledky rozboru krve. Až na jejich základě mohou nasadit antibiotika.

To, že máme klíště, podceňujeme

Je pravdou, že když jsme byli malí, o klíšťové encefalitidě a lymeské borrelióze téměř nikdo nevěděl. Počet případů těchto onemocnění se ale stále zvětšuje. Méně než tisíc případů u klíšťové encefalitidy za rok se může zdát málo. Ale jen do doby, kdy někdo z našich známých nebo blízkých zůstane kvůli klíšťové encefalitidě dlouhodobě ochrnutý nebo má jiné vážné zdravotní komplikace. „Rodina i kamarádi nemocného se poté nechávají hromadně očkovat. To už je ale pozdě,“ pokračuje MUDr. Cabrnochová.

Nejsme očkovaní

Repelent, ať již přírodní nebo kupovaný, dlouhé nohavice ani prohlídku po příchodu domů není možné považovat za 100% ochranu. Zatímco lymeskou borreliózu je možné léčit antibiotiky, v případě klíšťové encefalitidy, která je virového původu, antibiotika použít nelze. Proto je tak důležitá prevence, což potvrzuje i MUDr. Jan Kynčl, Ph.D., vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí ze Státního zdravotního ústavu: „Česká republika aktuálně patří k zemím s nejvyšším počtem případů klíšťové encefalitidy v Evropské unii, počty hlášených případů navíc mají rostoucí trend. Proočkovanost obyvatel ČR proti klíšťové encefalitidě je jen 25 %. V sousedním Rakousku, kde byla podobná situace jako v ČR, proběhla rozsáhlá vakcinace proti klíšťové meningoencefalitidě, a nyní je počet hlášených případů zhruba pětkrát nižší. Považuji za důležité připomenout, že s narůstajícím věkem probíhá onemocnění závažněji, s komplikacemi i možností úmrtí, proto by měly být očkovány osoby všech věkových skupin.“

Základní očkování proti klíšťové encefalitidě probíhá ve třech dávkách. Proto je podzim vhodným obdobím k tomu s očkováním začít. Do konce listopadu můžete využít příspěvky pojišťoven, které v rámci preventivních programů spoluhradí i náklady na očkování. Může se přitom jednat až o 1 500 Kč. Tento příspěvek je možné čerpat jak na základní očkování, tak na přeočkování po 3–5 letech. Některé pojišťovny s koncem roku přichází se speciálním příspěvkem na očkování, aktuálně např. Oborová zdravotní pojišťovna nabízí svým pojištěncům až 1000 Kč navíc.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34
192 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:24

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat