Pokrmy z rychlého občerstvení jsou plné nebezpečných látek kvůli obalům

Perfluorované uhlovodíky se do těla nedostávají jen z teflonového nádobí. Podle studie amerického neziskového institutu pro výzkum bezpečnosti potravin vyplývá, že PFC jsou také v papírových, kartonových a plastových obalech na pokrmy z rychlého občerstvení. V boxech na čínu, v krabicích na pizzu či v papírových obalech na hamburgery. Pronikají do tohoto pokrmu a s ním se dostávají do krve. PFC jsou přitom karcinogenny a způsobují také hormonální poruchy a neplodnost.

Lidé, kteří se často stravují v restauracích a rychlém občerstvení a pokrmy si nechávají balit do papíru, plastu či kartonu, aby si je mohli odnést s sebou třeba do zaměstnání, mají vyšší hladinu PFC v krvi než lidé, kteří se stravují především domácí vařenou stravou.

Proč je PFC tak nebezpečné?

PFC prokazatelně snižují plodnost mužů i žen, zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, působí zhoubně na hormonální rovnováhu a imunitní systém a zvyšují riziko rakoviny.

„Tohle je první studie, která se zabývá vztahem mezi různými zdroji potravy a množstvím PFC v krvi strávníků. Náš výzkum naznačuje, že migrace PFC z obalů na potraviny do pokrmu může být významným zdrojem PFC v krvi veřejnosti,“ tvrdí doktor Laurel Schaider ze Silent Spring Institutu v Massachusetts.

Nebezpečné plasty

Není tajemstvím, že sloučeniny v plastech na jedno použití se uvolňují do jídla a vody, končí ve vašem těle a mohou narušovat hormonální komunikaci mezi buňkami organismu. Plast stojí za zvýšenou hmotností, akné, únavou, depresemi, sníženou plodností nebo nepravidelnými menstruačními cykly. Proto ten jednorázový, jako jsou brčka, poháry, tašky a talíře ve zdravém moderním světě nemá místo. Jak se ho postupně zbavit?

A jak plasty eliminovat ze svého života?

Zapomeňte na plastové lahve

Plastové lahve na vodu stojí příliš mnoho peněz, také znečišťují naše oceány a kontaminují vodu hormony. I tady se vyplatí vsadit spíš na sklo. Pokud potřebujete jednorázové šálky nebo výrobky, například na rodinnou oslavu, použijte místo plastů recyklovatelný papír, nerezovou ocel, dřevo nebo bambus.

Přestaňte dávat nákup do plastových sáčků

Opravdu nepotřebujete dávat ovoce nebo zeleninu do plastových sáčků pokaždé, když se vydáte do obchodu. Přineste si vlastní nákupní tašky z papíru, krabice nebo sáčky. Ty jsou vyrobeny z pevného recyklovaného papíru, proto jsou odolné proti prosáknutí tekutin. Díky jejich odolnosti je možné opakované použití. Navíc slouží pro skladování kuchyňských zbytků, jako jsou například slupky nebo odřezky z ovoce i zeleniny.

Recyklujte

Leckde jsou stále plastové sáčky zdarma, nebo za korunu. Nic tak nebrání v tom, aby si jich zákazník pořídil hned několik. Taky s nimi moc nešetříte? Než odhodíte plastový kus, popřemýšlejte, jak ho znovu použít. Nemusíte si kupovat stále další a další plastové sáčky nebo zbytečnosti, jen tak přírodě pomůžete. Plasty z planety sice jen tak nezmizí, nicméně ta nejdůležitější věc, kterou každý může udělat jako jednotlivec, je přestat používat jednorázové nádoby, tašky, pytle i slámky. Někde se začít musí.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat