Pozor, klouže to aneb Jak zabránit zimním úrazům v seniorském věku

Staří lidé mají často potíže s pohyblivostí a v zimním období je riziko úrazů o to větší. V dnešní době je naštěstí dostupné množství pomůcek, které pomáhají úrazům předcházet. Máte-li vy nebo někdo blízký potíže s pohybem či rovnováhou, rozhodně by se tito pomocníci měli stát součástí vaší povinné zimní výbavy.

Nesmeky

Nesmeky jsou protiskluzové návleky na obuv, které jsou ze spodní strany opatřeny malými hroty, jež zajišťují větší bezpečnost při pohybu na namrzlých chodnících. Nejde o drahou záležitost, pořídíte je již od dvou set korun za pár. Rozhodně jsou ale skvělým pomocníkem.

Zimní hole

Hole jsou skvělou pomůckou, máte-li potíže se stabilitou. V zimním období mohou být ale nebezpečné. Jejich gumové koncovky neplní svůj účel tak dokonale, jako v teplejších měsících, a proto je vhodné doplnit je o protiskluzové koncovky. Podobně jako u návleků na boty, lze konec hole opatřit nástavcem s hroty, které zajistí protiskluzový efekt. Pořídíte je již od devadesáti korun za jeden kus.

Rukavice

Možná si říkáte, že typ rukavic nemůže mít na bezpečnost vliv. Opak je ale pravdou. Klasické bavlněné nebo fleecové rukavice nejsou pro člověka s horší pohyblivostí příliš vhodné, protože kloužou. Bude-li se člověk se špatnou pohyblivostí snažit zachytit zábradlí v případě hrozícího pádu, s větší pravděpodobností uspěje, bude-li mít rukavice kožené nebo s protiskluzovými prvky.

Čepice

K dostání jsou také bezpečnostní čepice, které na první pohled působí zcela standardně, uvnitř látky se ovšem ukrývají ochranné protektory, které chrání hlavu před úrazem v případě pádu. Ačkoli byly původně vyvinuty pro dělníky na stavbách, svůj účel plní skvěle i v případě ochrany seniorů. Vzhledem k tomu, že při uklouznutí dochází nejčastěji k pádům dozadu, je ochrana temene hlavy skutečně na místě. Jsou k dostání v různých módních variantách. Zakoupit můžete vyztuženou kšiltovku, ale i klasickou zimní čepici. Ceny se pohybují od tří set do dvou tisíc korun.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat