Poradíme vám, jak se nejlépe chránit před venkovními mrazy

Venku začíná skutečně přituhovat, ale to neznamená, že se musíme vzdát našich oblíbených venkovních aktivit, jako jsou procházky po okolí nebo túry do vzdálenějších míst. Je však potřeba dodržovat několik zásad.

Oblečení

Základním pravidlem, které je třeba dodržet, je pořádné a kvalitní oblečení. Ideální je více tenčích vrstev z lehčích materiálů, prodyšné, ale přesto teplé. Důležité je, aby oblečení umělo odvádět vlhkost od těla a to zůstávalo neustále v suchu. Boty byste měli volit kožené, které taktéž odvádějí vlhkost, a se silnou podrážkou, která dostatečně izoluje nohy od ledové země.

Jídlo

V mrazu je více než nutné, abyste pravidelně doplňovali energii. Vybavte se potravinami, které jsou bohaté na bílkoviny a tuky, skvělé jsou například proteinové tyčinky nebo sušené maso. Samozřejmě je nutný i dostatečný příjem tekutin, ovšem pozor pak na zvýšené pocení, které by vaše tělo ochladilo ještě více.

Pozor na omrzliny

Chraňte ruce, obličej i uši proti omrzlinám. Rukavice a čepice by neměly ve vaší zimní garderobě v žádném případě chybět. Jakákoli odkrytá část těla je cestou, kudy se teplo vašeho organismu ztrácí do okolí. Pozor si však dejte na šátky a šály přes ústa. Jestliže cítíte potřebu ústa zakrýt, dýchejte nosem. Vlhkost vašeho dechu se na šátku sráží a může dojít k omrzlinám v místech, kterých se dotýká. Podobné je to i s vysokými límci bund, pod kterými se trochu zpotíte. Sálavé teplo může způsobit omrzliny krku, brady i uší.

Chraňte kůži

Pokud se chystáte vyrazit ven v mrazu, rozhodně byste měli chránit především ty části těla, které jsou mu přímo vystaveny. Nejčastěji tedy obličej. Vhodné je použití mastnějších, hutných krémů, ideálně bez obsahu vody, která by mohla podpořit tvorbu omrzlin. Od věci není ani krém na ruce, které, ačkoli je často schováváme v rukavicích, bývají i přesto mrazem namáhány. Naprosto nezbytné je i použití balzámu na rty, nejlépe takového, který byl pro mrazivé dny přímo vyvinut a má schopnost rychlé regenerace pokožky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat