Vědci identifikovali geny způsobující alkoholismus

Psychiatři považují alkoholismus za onemocnění z poloviny ovlivněné geneticky a z poloviny získané vlivem prostředí. Genetici z Británie však teď odhalili šest variant genů, které mají lidé konzumující nadměrné množství alkoholu. Když tyto geny experimentálně zapojili do DNA hlístů, stali se z nich alkoholici. Naopak vypnutí genů vedlo k odeznění závislosti. Ze studie vyplývá, že majitelé těchto genů zvyšujících požitek z konzumace etanolu mají častěji tendenci propadnout nadměrnému pití.

Doktor Andrew Thompson a profesor Munir Pirmohamed z University of Liverpool testovali DNA 125 tisíc osob. Pak srovnali ty jedince, kteří nadměrně konzumují alkohol. Odhalili tak šest úseků v genetické informaci, které tito lidé sdílejí.

Alkohol a genetika

Šlo především o varianty genu DRD2, který řídí centrum odměny a slasti v mozku. Dále genu KLB, který zvyšuje požitek z konzumace alkoholu a jednoduchých cukrů. Nejsilněji však na vznik alkoholismu působí zřejmě gen řídící syntézu enzymu ADH1B. Pokud člověk produkuje málo tohoto enzymu, odbourává alkohol pomalu a později u něj nastupují negativní účinky metabolitů alkoholu. Naopak jedincům s vysokou hladinou ADH1B je zle krátce po prvním drinku.

Když pak autoři kritické varianty zmíněných genů vložili do DNA hlístů, začali tito mnohem lépe snášet alkohol a vyhledávali jeho konzumaci. Vypnutím genů v jejich DNA došlo k okamžitému odeznění těchto jevů.

„Náš výzkum nabízí vhled do genetiky, fyziologických drah a vztahů při rozvoji alkoholismu. To může přispět k novému chápání a léčbě tohoto onemocnění,“ míní autor doktor Thompson.

A co se stane s vaším tělem, když začnete abstinovat?

Optimismus, který budete moci rozdávat

Mít ustavičně dobrou náladu a doslova sršet štěstím? Kdo by to nebral! Představte si, že k tomu stačí pouhá maličkost. Přestat pít pivo, víno i ty přitažlivé barevné koktejly s deštníčkem. Američtí vědci jsou na základě svého průzkumu přesvědčení, že metla lidstva už půl hodiny po požití výrazně omezuje produkci serotoninu, tedy hormonu štěstí. Dalo by se tedy říct, že každý doušek vlastně nahrává depresím a úzkostným stavům. O důvod víc, proč být „za slušňáka“.

Silnější imunita. Tu prostě chcete

S příchodem podzimu se slovo imunita skloňuje snad ve všech pádech, protože útoky bacilů jsou stále zákeřnější. Ládujete do sebe doplňky stravy obsahující vitaminy i minerály s cílem posílení obranyschopnosti? Pak byste měli vědět, že pokud se při sychravém počasí zahřejete svařákem, vaše snaha se úplně mine účinkem. Poznatky četných výzkumů totiž poukazují na to, že alkohol oslabuje odolnost vůči nejrůznějším neduhům. Tak pozor na to!

Zhubnete!

Chcete konečně shodit ta přebytečná kila? Pak dnešním dnem začněte „sušit pysky“. Alkohol je jedním z nejčastějších faktorů, jež vede k přejídání. Jak je to možné? Experti se domnívají, že i jedna sklenka značně obelhává smysly, takže je po ní člověk citlivější na pachy linoucí se z jídla. To vede k tomu, že člověk sní o 30 % větší porci, než by mu k nasycení pohodlně stačilo. No vida, takže dnes raději vodu, prosím…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat