Osvobozující síla kreslení

Kreslení je v poslední době na vzestupu, je to skvělá relaxace u které můžete vypnout mozek, utéct od každodenních starostí a popustit uzdu vaší fantazii. Máme pro vás pár tipů, jak s kreslením začít a jak se můžete posunout ve svém umění na další příčku.

Pokud jste se rozhodli objevit taje kreslení, pravděpodobně vám jde hlava kolem z toho, kolik existuje způsobů, jak se v této disciplíně zdokonalit. Podstatné je ovšem nebrat na lehkou váhu naprosté základy, jejichž zvládnutí vám pomůže posunout kreslení na další úroveň.

Kreslete podle předlohy

Zatímco kreslení samo o sobě lze velmi rychle natrénovat, větší problém mají lidé s přenesením toho, co si představují ve své hlavě, na papír. Přestože byste tak chtěli kreslit něco ne zcela realistického, začněte  u jednoduchých předmětů, které máte před očima. Může to být mísa s ovocem, část místnosti nebo výhled z okna. To vám pomůže se na začátku zdokonalit v typických tvarech. Nezůstávejte však u jednoho pokusu, ale načrtněte si jich více, abyste je dokázali objektivně posoudit.

Cvičte kreslení pravidelně

Čím častěji budete kreslit, tím rychleji se v této činnosti zdokonalíte. Rezervujte si proto na kreslení alespoň několik hodin týdně a mějte u sebe obyčejný papír a tužku i při běžných denních činnostech, jako je telefonování nebo sledování televize. V počátku trénujte hlavně základní tvary, které tvoří základ všech složitějších tvarů, ke kterým se později dostanete.

Naučte se základní koncepty

Strom, dům, kus ovoce či postava. To jsou základní koncepty, které byste měli ovládat na samém počátku, než se pustíte do něčeho složitějšího. Kreslete je však nikoli jako celek, ale nejprve se pusťte do hrubých obrysů, které lze vždy poupravit. Při kreslení obrysů používejte obyčejnou tužku a kreslete jemnými opakovanými tahy. Až ve chvíli, kdy jste s obrysem spokojeni, se můžete pustit do doladění detailů a do stínování.

Vyberte si kvalitní pomůcky

Ať už se v budoucnu rozhodnete pro jakýkoli styl kreslení, na samém počátku si vystačíte s tužkou či speciálními fixy a popisovači. Mezi ty nejoblíbenější patří například fixy a popisovače francouzské značky Graph´it, které hrají klíčovou roli u designérů, blogerů, tvůrců komiksů či u arteterapie. Ergonomické tvary popisovačů umožňují lepší přilnavost a pohodlí při používání a jsou navrženy tak, aby vyhovovaly jak začátečníkům, tak profesionálním ilustrátorům.

Nenechte se odradit nezdarem

Abyste se s kreslením někam pohnuli, je potřeba otevřít se názorům druhých a počítat s kritikou. Jedině tak se můžete zdokonalit. Je ovšem třeba obrnit se proti negativní zpětné vazbě a nenechat se tím odradit. To samé platí i v případě, že se vám určitá věc i přes procvičování nedaří nakreslit. V takový moment je ideální danou věc rozložit na jednotlivé části a nejprve kreslit je. A až ve chvíli, kdy zvládnete nakreslit tyto části, můžete se pustit do celku. Chce to ovšem trpělivost.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat