Čtení knih zlepšuje mentální zdraví i slovní zásobu

Děláte si starosti kvůli své „děravé“ paměti? Už delší dobu vás trápí chronická bolest? Tak či tak, zaručený lék naleznete ve své domácí knihovně!

Koníček s léčivými účinky? Ne, teď není řeč o sportu, ale o něčem mnohem klidnějším – četbě! Co se stane, když se ponoříte do tištěného příběhu bez ohledu na to, zda se jedná o román, detektivku nebo cestopis? Každá stránka, odstavec i souvětí vás obohatí o tyto báječné výhody!

Chcete lepší paměť? Pročtěte se k ní

Poznatky mnoha na sobě nezávislých průzkumů se shodují v tom, že nadšení milovníci knihtisku mají nejenže snížené riziko Alzheimerovy choroby a rozšířenou slovní zásobu, ale i vyšší kapacitu paměti. O celou polovinu! Tedy pochopitelně ve srovnání s lidmi, kterým literatura nic neříká. Jak je to možné? Při myšlenkovém zpracovávání textu mozek pracuje na plné obrátky, neboť zapojuje představivost a fantazii. To je podle odborníků báječný trénink kognitivních funkcí.

Rozlučte se s bolestmi

Děj, který člověka „chytne“, dává zapomenout palčivým i chronickým bolestem. Zní to až moc hezky na to, aby to byla pravda? Pro důkazy netřeba chodit daleko. Za jeden takový se dá považovat unikátní pokus provedený na jisté německé klinice, kde dobrovolníci nahlas předčítali onkologickým pacientům. Ti přiznali, že díky poutavým knihám alespoň na chvíli nevnímali svoji nemoc ani symptomy s ní spojené.

Empatie, kterou budete rozdávat

Gregory Currie, což je americký psycholog působící na kanadské Torontské univerzitě, se domnívá, že osoby, které čtou pravidelně, vykazují vyšší míru empatie. Dle názoru tohoto experta může daná vlastnost přispět ke zlepšení mezilidských vztahů, a to těch přátelských i partnerských. Že by svazek z knihovny dokázal nahradit manželskou poradnu? Nemožné to zřejmě není!

Záruka optimismu i dlouhověkosti

Překvapivé přínosy tištěného slova přináší také závěry studie publikované v magazínu Journal of Gerontology. Z nich vyplývá, že sečtělí jedinci jsou celkově spokojenější a šťastnější. Navíc se prý dožívají delšího věku! No vida, elixír mládí je pravděpodobně vyroben z papíru…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat