4 potraviny, které spolehlivě podpoří imunitu a zaženou nachlazení

Znáte ty chvíle, kdy se na vás nahrne spousta různých povinností a do toho všeho vás ještě přemůže nachlazení nebo chřipka? Jediné, co v tu chvíli chcete udělat, je zalézt si pod peřinu a celý svět se všemi jeho starostmi nechat venku za dveřmi. Ostatně když je v sázce zdraví, tak vám nic jiného v podstatě ani nezbývá. Ovšem existuje několik potravin, které nakopnou váš imunitní systém a pomohou vám docílit uzdravení o něco dříve.

Zázvor

Možná už se vám někdy stalo, že vám někdo při nachlazení doporučil, abyste si uvařili pořádný hrnek silného zázvorového čaje. Pokud jste dotyčného poslechli, určitě jste na sobě pocítili jeho léčivé účinky. Zázvor totiž disponuje mimořádně silnými protizánětlivými a antioxidačními účinky, díky čemuž dokáže organismus zbavit spousty různých bacilů.

Stačí před spaním vypít čaj z čerstvého nastrouhaného zázvoru – dokáže rozpouštět hleny a hezky vás zevnitř zahřeje, takže se přes noc vypotíte a ráno vám bude výrazně lépe. Nejde však pouze o nachlazení. Zázvor dokáže skvěle pomoci i při žaludečních a střevních potížích. Určitě se tedy ujistěte, že ho budete mít doma v zásobě opravdu dostatek.

Kysané zelí

Stává se vám, že máte během nemoci chuť na kyselé? To není náhoda! Existuje totiž řada kyselých potravin, které vašemu tělu dodají obrovskou dávku vitaminu C, a jednou z nich je kysané zelí. Tady však jeho síla nekončí, jeho pozitivní vliv na imunitní systém plyne také z toho, že se jedná o významný zdroj probiotik. Ta vytvářejí zdravé prostředí ve střevech a tím zvyšují obranyschopnost organismu vůči různým škodlivým bakteriím.

Červená řepa

Ne nadarmo se říká, že je někdo zdravý jako řípa. Červená řepa s sebou totiž přináší plno zdravotních předností, a to zejména díky jejímu vysokému obsahu vitamínů vitaminu C, B1, B2, B6 a E a minerálů jako mangan nebo železo, které kromě jiného pomáhá léčit anémii. Za její schopnost podpořit imunitní systém však můžeme vděčit především kyselině listové neboli vitaminu B9. Ta totiž podporuje tvorbu červených krvinek, které roznášejí kyslík do celého těla, což je nezbytné pro to, aby fungovalo co možná nejlépe.

Stejně jako ostatní druhy zeleniny, také červená řepa vám poskytne nejvíce živin, když není tepelně upravená. Právě syrovou ji momentálně nabízí za akční cenu Kaufland leták, a to dokonce v XXL balení. Za tři kila řepy zaplatíte jenom 37,90 Kč, což se opravdu vyplatí, vzhledem k tomu, že ji můžete bez problému na delší dobu uskladnit. Jen pozor, ať to s ní nepřeženete, mohla by vám podráždit žaludek a vyvolat další vedlejší účinky.

Česnek

Říká se, že to nejlepší se má nechat na konec, a proto je naší poslední potravinou, kterou vám dnes doporučíme, právě česnek. V medicíně se využívá již po tisíciletí a nabízí plno prospěšných účinků pro zdraví nejen v souvislosti s nachlazením a imunitou, ale také při snižování krevního tlaku a detoxikaci organismu. Studie ukazují, že kdo jí dostatek česneku, dokáže se nejen lépe vyhýbat různým nemocem, ale také se z nich až třikrát rychleji zotavit. Až tedy dostanete chuť na topinky, s česnekem určitě nešetřete.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat