Jak se zbavit kousání nehtů - tipy pro děti i dospělé

Snad každý z nás má nějaký ten zlozvyk. Většinou k nim přijdeme v dětství a ani nevíme, jak. Některých zlozvyků se s dospělostí zbavíme, ale některé nás ne a ne opustit. Velmi častou neřestí je kousání nehtů. Jak se tedy tohoto zlozvyku nadobro zbavit a co jej způsobuje?

Podle odborníků je okusování nehtů projevem potlačování negativních emocí – agrese, strachu nebo nervozity. Nejčastěji se objevuje v dětství, může však přetrvat i do dospělosti, pokud není nahrazena jiným zlozvykem (nejčastěji kouřením či přejídáním se). Nehty si kouše asi 40 % dětí a dospívajících.

Při léčbě kousání nehtů je proto dobré začít pracovat na odstranění těchto příčin. Spousta lidí si kouše nehty, aniž by si to uvědomovala, např. při čtení, sledování televize nebo telefonování.

U dětí může mít kousání nehtů jiné důvody. Možná ale vašemu potomkovi jen chybí důležitý vápník a kousáním nehtů si tak přirozeně doplňuje. V tom případě udělejte pokus a na měsíc obohatit jídelníček o mléko, jogurty a další mléčné výrobky. Může pomoci rozhovor, případně existují preparáty, kterými kousání nehtů znechutíte.

U dospělých je doporučeno upravit životní styl a omezit stres a naučit se efektivně relaxovat. Můžete samozřejmě i vyhledat odbornou pomoc psychologa, který může objevit hlubší souvislosti, které by bez odborné pomoci mohly vést k dalším problémům.

Ruce jsou naší vizitkou

Je nesporné, že ruce s ohlodanými nehty nejsou žádnou ozdobou a jejich majitelé se za ně stydí a schovávají je, jak se dá. To může mít negativní vliv na jejich sebevědomí, společenský život, ale také na úspěch při hledání zaměstnání. Kdybyste měli na výběr ze dvou uchazečů na pozici prodavače ze dvou stejně kvalifikovaných lidí, z nichž jeden má pěkně upravené ruce a druhý bolestivě okousané nehty a zatržené kůžičky, komu byste dali přednost? Okusování nehtů může také způsobit zdravotní komplikace. Pod nehty a na rukou se i při pečlivé hygieně nachází vysoký počet bakterií, které si kousáním posíláte rovnou do organismu. Okousané nehty a poraněná kůže kolem nich je náchylná k proniknutí infekce a bakterií.

Jak se zbavit kousání nehtů?

První možnost, jak se kousání zbavit, je samozřejmě silná vůle a motivace. Tou může být především fakt, že upravené ruce a nehty jsou ozdobou a manikúra nezbytnou součástí hygieny. Navštivte i speciální salon a nechte si nehty odborně upravit.

Další variantou je speciální lak proti kousání nehtů, který je k dostání v lékárnách a drogeriích. Je zdraví neškodný, ale chutná odporně hořce. Pomáhá také těm, kteří si nehty koušou nevědomky – třeba při sledování televize. Lak je navíc průhledný a nenápadný, takže ho mohou použít i muži.

Poslední možností, která může zabrat, a její účinnost mohu potvrdit přímo z osobní zkušenosti, je aplikace gelových nebo akrylových nehtů. Umělé nehty jsou tvrdé a pevné, takže se kousat nedají, a ke všemu umělá hmota chutná opravdu odporně. Nevýhodou je, že se při modelaci vaše opravdové nehty ztenčí pilníkem a ty jsou pak slabé. A samozřejmě i ceny za neustálé doplňování a péči nejsou zanedbatelné.

Pokud chcete, aby si přestalo kousat nehty dítě, budete za ním muset běhat jako policajt. Dokud nebude mít samo potřebu mít hezké, zdravé a upravené nehty, patrně s tím moc nesvedete. Většinou se děti odnaučí kousat si nehty samy z estetických důvodů v pubertě nebo asi do třiceti let, protože se stydí před kamarády, kolegy a okolím. Pokud ale problémy přetrvávají a prsty začínají být díky kousání zdeformované, popřípadě se objeví infekce, poraďte se s odborníkem o nejvhodnější metodě odvykání.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat