Vlašské ořechy zpomalí stárnutí u žen

Jednoduchý recept na věčné mládí a proti stárnutí neexistuje, tvrdí vědci z Harvardovy univerzity. Byla však zdokumentována celá řada návyků, jejichž zavedení do životního stylu může výrazně zpomalit stárnutí. Podle expertů z Harvardovy univerzity je jedním z takových tipů konzumace vlašských ořechů. Ženy středního věku pojídající dvě hrsti týdně jsou zdravější a žijí déle.

Vyplývá to ze čtyřletého sledování čtyřiatřiceti tisíc žen z USA. Ženy konzumující vlašské ořechy v dávce alespoň dvě hrsti týdně patřily do skupiny těch, které stárly nejpomaleji.

„Neexistuje jediné řešení pro zpomalení stárnutí. Ale přijetí návyků jako třeba konzumace vlašských ořechů může pomoci,“ tvrdí doktorka Francine Grodstein z Harvardovy univerzity.

Konzumace vlašských ořechů souvisí s lepšími výsledky v mnoha projevech stárnutí a degradaci organismu. Ženy konzumující tato semena mají lepší paměť a psychické zdraví. A to není zdaleka všechno. Jak dále se ořechy podílejí na našem zdraví?

Mohou snížit riziko rakoviny

28 polovin ořechů denně poskytuje antioxidanty a fytosterol, přičemž obojí může pomoci snížit riziko rakoviny prsu. Aspoň to vyplývá ze studie univerzity Marshall sídlící v Západní Virginii. Jak se na něco takového přišlo? Myši byly denně krmeny stravou s lidským ekvivalentem dvou uncí (60 g) vlašských ořechů. Asi není překvapením, že kontrolní skupina hlodavců, která ořechy nekonzumovala, významně tíhla k výskytu nádorů, kdežto „oříškáči“ tomuto riziku nečelili.

Jsou baleny omega-3 mastnými kyselinami

Dieta bohatá na omega-3 mastné kyseliny se využívá při snižování deprese, poruchy hyperaktivity s nedostatkem pozornosti (ADHD), rakoviny a Alzheimerovy choroby. Podle odborníků prý konzumace ořechů dokonce mírní revmatoidní artritidu a příznaky Crohnovy choroby.

Mohou snížit riziko vzniku diabetu

Ženy, které uvádějí, že jedí 30 g ořechů nejméně pětkrát týdně, snižují riziko diabetu 2. typu o téměř 30 % – ve srovnání s těmi, kteří vlašáky konzumují jen zřídka. To je zjištění vědců z Harvardovy školy veřejného zdraví (mono a polynenasycené tuky v oříšcích jsou dobré pro citlivost na inzulin).

Obsahují antioxidanty, které posilují zdraví srdce

Nová studie univerzity Scranton v Pensylvánii ukazuje, že vlašské ořechy mají vyšší podíl antioxidantů než jakékoli jiné ořechy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat