Když ledviny nepracují tak, jak by měly

Ledviny jsou jedním z nejdůležitějších orgánů našeho těla. Filtrují nečistoty a podílejí se na vylučování nepotřebných látek z našeho organismu. Když však nefungují, jak by měly, často o sobě dají vědět příznaky, které bychom si s onemocněním ledvin zřídkakdy spojili.

Dušnost

Potíže s dýcháním by přisuzoval ledvinám jen málokdo. Ačkoli jde o příznak, který sice není v případě ledvinových potíží příliš častý, může se v souvislosti s nimi objevit. Zadýchávání, kašel, zrychlená frekvence dechu, to vše může s ledvinovým onemocněním souviset. Nejčastěji je na vině voda, kterou tělo v důsledku nedostatečné ledvinové funkce zadržuje, což se odráží i na činnosti plic.

Únava

Zdravé ledviny produkují hormon erythropoietin, který přispívá k tvorbě červených krvinek. Je-li ledvinová funkce snížena, snižuje se i tvorba krvinek, která vede k překyselení organismu, což má za následek chronickou únavu či slabost. Jestliže vás trápí nevysvětlitelná únava, možná byste se měli zaměřit na vaše ledviny.

Pupínky

Ledviny o sobě dávají vědět i zhoršením pleti. V souvislosti s ledvinovým onemocněním se po těle mohou vyskytovat vyrážky nebo pupínky. V oblasti obličeje je nejčastěji najdeme na bradě. Pacienti také popisují svědivost a palčivost kůže, ačkoli nepozorují žádné změny jejího vzhledu.

Bolest

Ledviny mají jednu nevýhodu, že nebolí. Pokud nemáte zrovna ledvinovou koliku, dají o sobě vědět všemi možnými způsoby, jen ne bolestí. Pokud už ale bolest v oblasti beder pociťujete, měly by vaše kroky směřovat k lékaři co nejrychleji.

Potíže s močením

Potíže s vyprazdňováním, pálení a řezání při močení, krev v moči, to jsou nejčastější příznaky potíží s ledvinami. Při nedostatečném vyprazdňování dochází ke koncentraci škodlivých látek a bakterií v močovém ústrojí, kde dříve či později dojde k zánětu.

Otoky

Jak již bylo zmíněno, ledviny se podílejí na vylučování nadbytečné vody z těla ven. Pokud se tak neděje, začne se voda hromadit jinde v těle. Nejčastěji můžete pozorovat otoky nohou, rukou, ale i obličeje. Když vody tělo zadrží příliš, přidá se brnění prstů a pocit napětí pokožky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat