Vhodným časem na kávu rozhodně není ráno

Většina milovníků kávy si bez tohoto nápoje neumí představit své ráno. Ačkoli máme pocit, že nás pořádná nálož kofeinu povzbudí a dodá nám potřebnou energii, není tomu tak. K účinkům kofeinu dochází až zhruba hodinu po jeho požití. Stejně tak aktivní ale dokážeme být i tehdy, dáme-li si místo ranní kávy sklenici čisté vody a trochu se protáhneme. Pít kávu po ránu je dokonce to nejhorší, co můžete udělat.

Dehydratace

Tělo člověka, který celou noc spí, je dehydrované. V noci ani nejíme, ani nepijeme, a ačkoli se ve spánku náš metabolismus zpomaluje, je potřeba co nejdříve po probuzení doplnit potřebné tekutiny. Těmi by ale rozhodně neměla být káva. Káva je močopudná a zbavuje naše tělo dalších tekutin, což může mít za následek bolesti hlavy, pocit žízně, ospalost a nepozornost. Pokud tedy nemůžete rannímu šálku tohoto nápoje odolat, rozhodně k němu vypijte alespoň půl litru čisté vody.

Úzkosti, deprese, návaly

Pravidelným pitím kávy po ránu si může i ten, který s tím jinak problémy neměl, vypěstovat přecitlivělost na kofein. Ta se pak projevuje nejen v návaznosti na pití kávy, ale i jiných, na kofein bohatých nápojů, jakými jsou například čaj nebo kolové limonády.

Přecitlivělost na kofein se projevuje úzkostmi, neklidem, výkyvy nálad, ale také nenápadnými tiky, například opakujícím se skousáváním čelistí.

Kdy tedy kávu pít?

Podle odborníků je nejvhodnějším časem pro konzumaci kávy doba, kdy našemu tělu začne klesat hladina hormonu kortizolu, což je (pokud předpokládáme, že v noci spíme a vstáváme kolem sedmé ráno) zhruba v půl jedenácté dopoledne. Tehdy na nás káva může skutečně mít povzbuzující účinky, málokdo je v té době nalačno, takže se minimalizuje riziko podráždění žaludku a zároveň je to dostatečně dlouho předtím, než bychom měli jít spát. Poslední šálek kávy by však neměl proběhnout později, než ve čtyři hodiny odpoledne.

Večerní šálek

Spánek je pro naše tělo nejdůležitějším odpočinkem a jedinou celkovou regenerací. Je proto velmi důležité spát kvalitně. V případě narušení nočního režimu se můžeme potýkat s poruchami paměti, nezvládáním emocí a výkyvy nálad. V noci se častěji budíme a i náš mozek pracuje rychleji, než obvykle, čímž dochází k narušování hlubokého spánku, který je důležitým činitelem v regeneraci našeho těla po dobu noci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat