Správný denní režim vám do života koronavirus nepustí

Proč někteří lidé chytnou každou rýmu a jiní ne? Na vině je oslabený imunitní systém. Kolem nás se pohybuje nespočet škodlivých mikroorganismů a některé jsou nebezpečné především pro starší lidi. Přinášíme vám osvědčené tipy, jak posílit váš imunitní systém, což v době řádění koronaviru je obzvlášť důležité.

V době, kdy se na vás valí ze všech stran zprávy o počtu nakažených koronavirem nejen u nás, ale i ve světě, je důležité udělat všechno proto, aby právě vás obešel virus velkým obloukem.

Správná strava

Pro správné fungování imunitního systému potřebuje vaše tělo hodně vitamínů a živin. To jsou především vitamín A, vitamin B6, vitamin B12, vitamin C, vitamin D, vitamin E, sekundární rostlinné látky, zinek, selen, železo a měď.

Stále více vědců se domnívá, že existuje přímá souvislost mezi zdravou střevní mikroflorou a vyváženým imunitním systémem – proto jsou při oslabené imunitě potraviny bohaté na vlákninu jeden z dobrých tipů.

Většina výše uvedeného je dostatečně obsažena ve vyvážené a pestré stravě, obzvláště dobře ale na podporu imunitního systému působí brokolice, zelí, mrkev, rajčata, česnek, špenát, citrusové plody, tmavé bobuloviny, hroznové víno a ořechy.

Nespoléhejte se na účinek umělých potravinových doplňků, zkuste raději jejich přísun pokrýt běžnou stravou.

Vyjděte si na slunce

Vitamin D je pro správné fungování imunitního systému naprosto zásadní. Část ho můžeme získat stravou např. z tučných ryb, pokud však necháte sluneční paprsky pohladit vaše tělo, dokáže si velkou část vyrobit samo. Snažte se proto trávit co nejvíce času venku, na sluníčku, i když je ještě trochu chladno. Zdravotní procházky nejenže nejsou zakázané, ale lékaři je přímo doporučují. Ve snaze snížit riziko nákazy koronavirem vás nebo vašeho okolí, noste při každém opuštění domu roušku!

Hýbejte se, ale jen podle svých možností

Běhání nebo jízda na kole – klasika mezi sporty patří v současné situaci k těm nejefektivnějším. Neposilují totiž jen srdce a svaly, ale především naši obranyschopnost. Dávejte si ale pozor na správné tempo a výkon. Pokud teď budete běhat nebo šlapat na kole na hraně svých možností, dosáhnete úplně opačného efektu. Během nadměrného tělesného zatížení se zvyšuje počet obranných buněk v krvi. Když se tělo zase uvolní, klesá jejich počet na ještě menší hodnotu než před výkonem. A protože tím pádem je obranyschopnost buněk silně narušena, dochází častěji k infekčním onemocněním. Kdo tedy dosud nesportoval pravidelně, určitě s tím teď nezačínejte!

Nestresujte se

Díky intenzivním výzkumům je už dnes jasné, že stres silně oslabuje imunitní systém ,a tím se zvyšuje pravděpodobnost infekční nákazy. Snižte proto stresové stavy jak jen to lze a volné chvíle věnujte raději cílenému uvolnění mysli a relaxaci.

Pijte dostatek tekutin

Pokud pijete málo, pak jste nejen stále unavení, ale také náchylnější k nemocem. Na vině jsou kromě jiného vysušené sliznice, na kterých je tak zachycení a množení pro viry a bakterie mnohem jednodušší. Dostatečným přísunem tekutin je možné zákeřné infekce z těla vyplavit.

Zelený čaj například obsahuje celou řadu antioxidantů, které dokážou imunitní systém podpořit.

Dbejte na dostatečný spánek

Když začnete den odpočatí, budete mít dostatek energie vy i vaše tělo v případě, že bude napadeno infekcí. Dokonce několik studií potvrdilo, že nedostatek spánku drasticky redukuje obranné buňky v těle a má za následek celkové oslabení imunitního systému. Doporučené je spát sedm až osm hodin denně, pak dáte svému tělu dostatek času nabrat nové síly.

Nekuřte!

Veškerá vaše snaha o podporu imunitního systému přijde vniveč, pokud kouříte! Kromě již prokázaného onemocnění rakovinou, jsou cigarety příčinou i dalšího:

  • kouření vysušuje sliznici
  • je příčinou zánětlivých onemocnění
  • poškozuje přirozený očistný systém dýchacích cest

Pokud jste tedy dosud nenašli pádný důvod pro to přestat kouřit, zvýšená pravděpodobnost nakažení koronavirem by vám v rozhodování mohla pomoci.

Myjte si ruce několikrát denně

Mytí rukou neposiluje imunitu přímo, ale je cestou. Zabraňuje totiž, aby se viry a bakterie dostaly do organismu a tam se rozšířily. Umývejte si tedy ruce několikrát denně. Při návratu z veřejných míst nebo po kontaktu s jiným člověkem si ruce umyjte antibakteriálním mýdlem nebo alespoň mýdlem a horkou vodou po dobu minimálně 20 vteřin.

Pokud přesto podlehnete

I když přes veškerou péči máte podezření, že byste mohli být virem Covid-19 nakažení, v žádném případě nechoďte ke svému obvodnímu lékaři osobně! Nejdříve mu určitě zavolejte a informujte se. Pomoci vám také může nově zřízená linka 1212.

Trpíte-li jen mírnými příznaky onemocnění, tak jako tomu je u naprosté většině obyvatel, můžete svému tělu v boji s virem pomoci i přírodními prostředky.

Na kašel pomáhá med

Americké studie potvrdily, že med díky svému antimikrobiotickému účinku dokáže pomoci dokonce lépe než sirup proti kašli. Navíc vůbec nezáleží, jestli si ho dáte na lžičku nebo do čaje.

Na odhlenění zkuste mátu

Máte doma čerstvou mátu? Prima! Kousek si odtrhněte a žvýkejte. Mentol, který se při žvýkání uvolňuje, vám pomůže zbavit se hlenu a dovolí vám zase brzy volně dýchat. Jestliže čerstvou mátu zrovna po ruce nemáte, udělejte si alespoň mátový čaj. Nebude mít sice stejný účinek, ale trochu ulevit dokáže také.

S lékořicí na bolest v krku

Lékořice má protizánětlivé účinky a dokáže rozpouštět hlen. Jako přírodní antibakteriální prostředek zabíjí také hodně virů a bakterií a potahuje sliznici ochranným filmem, který pomáhá při suchém kašli. Vyzkoušejte čaj ze lžičky lékořice a lžičky tymiánu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat