Pokladnice plná zdraví jménem matcha

Úplně novou potravinou matcha rozhodně není. Buddhističtí mniši si tento prášek ze zeleného čaje užívají už 800 let. Také jste podlehli matcha trendu? Odborníci na výživu ho oslavují jako opravdové super jídlo. Oprávněně? Podívejme se mu na zoubek!

Pokud jste se ale pokoušeli vyrobit si matchu doma z běžného zeleného čaje, tak jste asi zjistili, že tak jednoduché to není. Výroba pravé matchy je totiž velmi náročná a výrazně se liší od klasické výroby normálního zeleného čaje.

Co je matcha?

Na výrobu čaje matcha se používá takzvaný tencha čaj. Rostliny čajovníku jejich pěstitelé 4 týdny před sklizní přikryjí velkými sítěmi, přes které se k rostlinám dostane jen asi 10 % slunečních paprsků. Tím se posiluje zelené barvivo chlorofyl a v listech vznikají cenné aminokyseliny. Doba ve stínu vede kromě jiného k tomu, že čajovník produkuje méně hořkých látek, které ji normálně chrání před sluncem. Velmi kvalitní matcha čaj proto nikdy nechutná hořce, ale má příjemně jemnou a sladkou chuť.

Jak zdravá je matcha?

Matcha své pověsti o superzdravé potravině může 100% dostát. Při pravidelném užívání odkryje tento zázračný prášek svoje blahodárné účinky na zdraví.

Chrání před volnými radikály

Matcha obsahuje velké množství antioxidantů, které chrání buňky třeba před jejich stárnutím. Věda díky četným studiím potvrzuje, že kromě jiného dokáže ochránit tělo před onemocněním srdce a krevního oběhu. Dále posiluje imunitní systém a redukuje riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou.

Pomáhá při hubnutí

Stimuluje proces termogeneze, tak že k výrobě tělesného tepla využívá tukové zásoby a k tomu neobsahuje žádní kalorie.

Obsahuje vitaminy a minerální látky

Protože zkonzumujete celý list, dostanete do těla více živin než z běžného zeleného čaje. V matche tak najdete velké množství vitaminu B1, B2, B3, draslík, vápník a vitamin E. Kromě toho je bohatá na betakaroten.

Detoxikuje organismus

Zelený čaj aktivuje přirozenou detoxikaci organismu. Chlorofyl zbavuje tělo nadměrného množství kyselin a obnovuje jeho přirozené pH. Dále podporuje tělo při vylučování těžkých kovů jako je hliník, olovo a rtuť. To poznáte především na mladě a svěže vypadající pleti.

Kolik kofeinu má?

Čaj matcha je mnohem zdravější varianta ranní kávy. Dokáže vás probudit jemně ale efektivně. A to při menším množství – 1,5 gramu zeleného prášku má zhruba stejný účinek jako dvě dvojitá espresa. K tomu vám po čaji nehrozí žádný nervový třas ani arytmie srdce, protože kofein je v těle uvolňován postupně.

Na co si dát pozor?

Název „matcha“ není chráněný známkou, takže ne všechno, co na trhu pod tímto názvem objevíte, opravdu je matcha. Je tedy dobré dát si pozor na tři věci: 1. Za kvalitu si v tomto případě opravdu připlatíte. Pokud objevíte v obchodě matcha prášek za fakt dobrou, tedy nízkou, cenu, raději ho nekupujte. 2. Všímejte si země původu, pravý zážitek budete mít jen z tradičně vyráběného čaje v Japonsku. 3. Bio je skutečně lepší. Neplatí to vždy, v tomto případě ale na 100 %, biologicky pěstovaný zelený čaj neobsahuje totiž žádné pesticidy a to je pro výslednou chuť zásadní.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat