Potraviny bránící vzniku krevních sraženin

Co můžete udělat pro to, abyste se vyhnuli infarktu a mrtvici? Kromě pravidelného pohybu vsaďte na vyšší spotřebu zázvoru, kajenského pepře, česneku a zeleného čaje.

Jste přesvědčení o tom, že vám se krevní sraženina v žádném případě vytvořit nemůže? Takový optimismus není na místě, neboť podle názoru odborníků se v jistém riziku ocitáme všichni, proto se tak apeluje na správnou výživu. Konzumace jistých potravin totiž může stav cév zásadně ovlivnit, stejně jako samotnou kvalitu krve. Co si tedy neservírovat pro menší pravděpodobnost sraženin a tím pádem i srdečních chorob?

Zázvor, součást zdravého jídelníčku

Podle lidových léčitelů je zázvor jedním z nejmocnějších přírodních prostředků, s čímž se kupodivu ztotožňuje i moderní věda. Experti totiž již mnohokrát poukázali na to, že koření štiplavé chuti spolehlivě působí proti chřipce, nachlazení a zažívacím obtížím, přičemž pozitivně ovlivňuje také učení, paměť a soustředění. Jenže tím výčet jenom začíná, protože tento zázrak prokazatelně zlepšuje i krevní oběh a čistí tepny od nahromaděného plaku.

Česneku není nikdy dost

Vaše strava by neměla být ochuzena ani o česnek. Závěry americké studie zveřejněné v magazínu Journal of Postgraduate Medicine sdělují, že toto tradiční ochucovadlo díky sloučeninám obsahujícím síru působí jako báječné ředidlo krve, tudíž může být významným činidlem v prevenci tromboembolické nemoci. Česneku se ale připisují i další zásluhy, jež zahrnují normalizaci tlaku, útlum bolestí nebo pomoc při léčbě otoků.

I kajenský pepř má zajímavé účinky

Sypká směs sušených chilli papriček různých odrůd se většinou dává do souvislosti s úlevou při migréně, rychlejším metabolismem a obnovou poruchového trávení. Důvodů, proč ho častěji přidávat do jídla, je ale víc. Vlivem rostlinného alkaloidu kapsaicinu kajenský pepř stimuluje krevní oběh a rozšiřuje cévy, čímž předchází vývoji sraženin.

Zelený čaj, ani doušek nazmar

I když venku už je tepleji a spotřeba horkých nápojů nebývá tak vysoká, ani tak nezapomínejte na zelený čaj. Koneckonců, popíjet ho můžete i studený, tak proč toho nevyužít? Zprostředkuje vám široký komplex antioxidantů, jež jsou famózními žilními čistidly. Navíc prospěje ústní dutině a podpoří kvalitu pleti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat