Když vás trápí žaludeční křeče

Žaludeční křeče můžou pěkně bolet. Ale co je vlastně příčinou, že nás najednou bolí břicho? Příčiny jsou různorodé a určit je správně, je případ pro experty.

Jak se zničehonic objeví silné bolesti žaludku? Všechno se ve vás kroutí, po chvilce bolest přejde, aby za okamžik udeřila znovu. Možná jste už takovou bolest také zažili. Ačkoli se zdá být žaludek se svým objemem skoro dvou litrů pěkný obr, je vlastně velmi citlivý orgán. Ale přitom mu každý den dáváme pěkně zabrat – špatná strava, káva, nikotin a alkohol.

Co žaludku nechutná

Každá strava než se dostane do střev, musí projít žaludkem. Dokonce v něm už začíná trávicí proces, zatímco třeba ovoce nebo zelenina putují z žaludku dál už po asi dvou hodinách, tučné jídlo zůstává něco mezi pěti až osmi hodinami. Proto se nám po vydatném obědě opravdu zdá, že nám „něco leží v žaludku“. Není proto divu, že se žaludek občas ozve a pomocí křečí volá o pomoc.

Nevolnost po jídle

Pokud se u vás objeví do několika hodin po jídle symptomy jako žaludeční křeče, nevolnost a průjem, pravděpodobně jste snědli něco zkaženého. V takovém případě nevolnost zmizí během několika hodin nebo dní. Při průjmech nebo zvracení nezapomínejte na dostatek tekutin doplněné o elektrolyty.

Chronické křeče

Jestliže se žaludeční křeče objevují často a pravidelně, mohou být příčiny komplikovanější a určitě je to důvod k návštěvě lékaře. Chronické záněty jsou často způsobovány bakterií Helicobacter pyroli. Dokonce až 80 % vředových onemocnění dvanáctníku vyvolala stejná bakterie. Také onemocnění nazvané podrážděný žaludek vyvolává chronické křeče. Přesné příčiny jsou ale neznámé, nejpravděpodobnější podle expertů je spojení stravy, nesnášenlivosti na nějakou složku a stres. Chronické křeče může vyvolat i dlouhodbý stres. 

Co pomáhá proti křečím

Pokud cítíte bolesti, nebo časté pocity plnosti a nadýmání, pak je nejvyšší čas změnit svoje stravovací návyky. Na akutní symptomy přímo po konzumaci tučného a těžkého jídla, které se během trávení zlepšují, pomůže nahřívání termoforem nebo pití bylinkového čaje. Pokud lékař určí diagnozu „jen“ jako špatnou stravu, můžete jednoduchými prostředky udělat pro zlepšení stavu hodně. Pravidelně na talíř patří ovoce a zelenina, které jsou bohaté na vitaminy a minerální látky, dále pak celozrnné výrobky bohaté na vlákninu, zdravé tuky, bílkoviny z ryb, vajec a drůbeže nebo čočky, a mléčné výrobky. Vzdát byste se naopak měli nasycených mastných kyselin, velkého množství soli, bílého cukru, bílé mouky, kávy a alkoholu, limonád a sladkostí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat