Hodinový odpolední šlofík zlepšuje duševní zdraví

Myslíte si, že ustavičně dobrou náladu a brilantní kognitivní schopnosti mají jenom vyvolení? Omyl. Prospat se k tomu můžete i vy. A stačí pouhá hodinka po obědě!

Co si vlastně představit pod pojmem duševní zdraví? Světová zdravotnická organizace ho definuje jako pocit pohody, v němž každý jedinec naplňuje svůj vlastní potenciál, zvládá stres, produktivně pracuje a přispívá k prospěchu své komunity. Můžete těmito slovy popsat svůj momentální stav? Pokud ano, gratulujeme, protože podle všeho jste odolný jedinec, co si užívá život plnými doušky. Ale co když ne? Pak byste měli více spát, a to hlavně odpoledne!

Proležte se k harmonii

Faktory, které ovlivňují mentální svěžest, se vědci v posledních letech zabývali poměrně intenzivně. A k čemu došli? Že se na ní značně podílí zdravá strava, pravidelná fyzická aktivita i dostatek odpočinku. S tím vlastně souvisí jedna z posledních studií, která prokázala, že duševní zdraví hodně podporuje také spánek. Kupodivu však nejde o ten noční, ale odpolední! Proč se šlofíku po obědě rozhodně nebránit?

Nedělejte nic a můžete mít všechno

Výzkum publikovaný v magazínu Journal of American Geriatrics Society prokázal zajímavá fakta. Jeho prostřednictvím vyšlo najevo, že lidé, kteří si po poledni zdřímnou, vykazují lepší mentální schopnosti. Tedy alespoň oproti jedincům, co se takovému relaxu brání. A jak dlouho setrvat ve sladké nečinnosti, aby z toho psychika něco vytěžila? Odborníci realizující výše zmíněnou studii zastávají názor, že maximální efektivnost přichází přesně po 63 minutách.

Kdo chce bystrou mysl, ten ať hodí záda

Takže ano, i hodina lehké dřímoty prý nesmírně posiluje paměť, zvyšuje produktivitu, odbourává stres a zlepšuje náladu. To se na duševním zdraví samozřejmě pozitivně „podepíše“! A co víc, spánek přes den prý také může přispět k normalizaci krevního tlaku a snížit riziko předčasného úmrtí o 30 procent. Tak už jen přesvědčit šéfa v práci, aby tuhle „zdravotní pauzu“ nebral jako pochybení a důvod k postihům, viďte?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat