Vysazení antikoncepce se pravděpodobně neobejde bez komplikací

Antikoncepční pilulka zajištuje nesmírnou sexuální svobodu. Lékaři ji předepisují k léčbě akné, endometriózy či při velmi bolestivé menstruaci. Zatímco její výhody i nevýhody jsou zřejmé, málo se mluví o období, kdy ji vysadíte. Jak na to vaše tělo zareaguje?

Není tajemstvím, že antikoncepce obsahuje syntetické hormony, které potlačují ovulaci. Pilulka nahrazuje normální menstruační cyklus cyklem umělým (3 týdny se napodobuje těhotenství a poté se pár dní krvácí). Z dlouhodobého hlediska užívání těchto hormonů ovlivňuje endokrinní systém. Čas, kdy je žádoucí nebo chtěné antikoncepci vysadit, bývá pro mnoho žen velmi stresující. A oprávněně. V drtivé většině případů totiž přichází jisté problémy. Jaké?

Pleť jako v pubertě

Další plato už prostě nemáte. Buď vám nedělá dobře, nebo plánujete těhotenství. V pořádku. Organismus si však s nastalou situací poradí po svém. Co se týče pleti, budete potřebovat hodně kvalitního krycího make-upu. Po vysazení antikoncepce dochází ke zvýšené produkci mazu. Pokožka se mastí, vývody žlázek se ucpávají a výsledkem jsou nežádoucí pupínky. Za jak dlouho zmizí? To je individuální, nicméně počítejte s tím, že tělu trvá několik měsíců, obvykle až 1 rok, než si opět srovná hormony a vše bude jako dřív.

Miminko na cestě

Konec pilulkám, buďte ve střehu! Otěhotnění hned při první ovulaci není nic výjimečného, ba naopak. Mnoho žen se shoduje, že počaly tak říkajíc „na první dobrou“. Jestli to nemáte v plánu, používejte prezervativ.

Nepravidelná menstruace

Mezi další nežádoucí reakce po vysazení antikoncepce patří nepravidelná menstruace. Ta nemusí přijít ani za několik měsíců. (Je-li to déle než pět cyklů, s návštěvou gynekologa neotálejte.) Menstruace navíc může být delší a bolestivější, citlivěji reagujete na PMS a opět máte tu čest s výkyvy nálad, stejně jako kdysi. Překvapit vás může výtok při ovulaci. Jedná se však o přirozený jev. Časté je i zvýšené maštění a padání vlasů.

A co benefity?

I když tenhle seznam působí dost hrozivě, vše se dá překonat, jen je třeba dopřát tělu čas, aby se srovnalo. Během této doby ženy uvádějí, že pociťují zvýšenou chuť na sex, a to zvlášť v plodné dny. Lépe tedy rozpoznávají fáze svého menstruačního cyklu. Mnohé z nich si taky chválí lepší zvlhčení poševní sliznice, což v překladu znamená menší bolesti při sexu. V životě je zkrátka vždycky něco za něco…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat