Hypertermii v létě není radno podceňovat

V létě se můžete přehřát až příliš snadno. Lze se vůči tomu nějak bránit, a co se stane, když už je pozdě? Na tohle si dejte pozor!

Každý rok je to stejné. Po zimě každý vítá teplo, jenže čeho je moc, toho je příliš. Pojmy jako úpal a úžeh zná každý, nicméně platí, že zrovna tyhle dva stavy si lidé často pletou. Divit se tomu ale nedá. Jejich názvy matou a příznaky obou jsou dost podobné. A to jste ještě neslyšeli o hypertermii.

Přehřátí jako obvyklý prázdninový nešvar

Slovo hypertermie pochází z řeckých slov hyper (nadbytek) a thermo (teplo). Jedná se vlastně o abnormálně vysokou tělesnou teplotu způsobenou selháním tepelně regulačních mechanismů organismu. Tělo se zkrátka nemůže vyrovnat s horkem z okolního prostředí.

Hypertermie nastává, když je tělesná teplota výrazně vyšší než 40 stupňů Celsia a souběžně s tím se objevuje nadměrná únava, křeče a vyčerpání, bolesti hlavy, závrať, slabost, mdloby, nekoordinovaná nebo opilá chůze či zvracení. Pokud stav přetrvává, může způsobit poškození mozku a dalších životně důležitých orgánů.

Vzduch „jako v prádelně“

Proto si dejte pozor na horký a hlavně vlhký den, stejně jako na fyzickou zátěž při vysokých teplotách. V ohrožení jsou hlavně starší lidé, ale i jedinci užívající diuretika, tedy látky, které zvyšují vylučování moči a zároveň snižují množství vody v těle. Existuje však i celá řada chronických stavů, které k hypertermii přispívají. Konkrétně se jedná o srdeční, ledvinové a plicní onemocnění.

Klíčové je dostatečně pít, nosit lehké oblečení, zůstávat co nejvíc ve stínu a věnovat čas odpočinku. Máte-li pocit, že se přehříváte, otírejte místa, kde pulzuje krev, studenou vodou (zejména spánky, oblast za ušima, výstřih a zápěstí). Vyvarujte se kofeinu a alkoholu, kromě vody spoléhejte na ovocné a zeleninové šťávy. Na přehřátí dejte pozor i u svých domácích mazlíčků.

Hlavně na psy se často zapomíná

Ten, který je v ohrožení, obvykle má ztížené nebo velmi rychlé dýchání, suchý a horký čenich. Také nadměrně sliní a jeho dásně jsou jasně červené. Mazlíček hůř reaguje na vnější podněty, je roztěkaný. V takovém případě rychle jednejte. Svého ušáka přeneste do stínu a dejte mu napít vodu o pokojové teplotě. Vyvarujte se ledu a velmi studeného sprchování, na to organismus zareaguje šokem! Ochlazujte tlapky a zvíře otírejte. Pakliže se jeho stav nezlepší, kontaktujte veterináře.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat