Nadační fond AQUAPURA pomáhá pacientům s poruchou srážlivosti krve

Tromboembolická nemoc se řadí mezi kardiovaskulární nemoci, které jsou nejen v České republice třetím nejčastějším důvodem úmrtí. Pacientům, kteří trpí touto poruchou srážlivosti krve, pomáhá především v Královéhradeckém kraji již více než rok nadační fond AQUAPURA Pavla a Moniky Staňkových.

Založení nadačního fondu AQUAPURA předcházela osobní životní zkušenost manželů Pavla a Moniky Staňkových, kterým byla lékaři Fakultní nemocnice v Hradci Králové před několika lety diagnostikována tromboembolická nemoc. „Oba s manželkou máme tromboembolii a bohužel tuto poruchu krve po nás podědil i náš syn. Důvěrně známe potíže, které musí pacienti s tromboembolií řešit, což nás také vedlo k založení nadačního fondu. Kromě pomoci pacientům a zdravotnickým hematologickým zařízením také vyhledáváme humanitární projekty v Královéhradeckém kraji, ve kterých bychom mohli prostřednictvím nadačního fondu poskytnout naši pomoc,“ říká spoluzakladatel nadačního fondu Pavel Staněk.

V České republice má 5 až 10% obyvatel nějaký vrozený rizikový faktor, který ho více či méně predisponuje ke vzniku žilní trombózy. Mezi získanými rizikovými faktory převažují věk, obezita, nádorová onemocnění, imobilizace, operace nebo užívání některých léků. Onemocnění je životu nebezpečné nejen v případě plicní embolie, ale i při výskytu trombózy jinde v žilním systému, jako např. v centrálním nervovém systému nebo v břišní oblasti může být nemocný ohrožen na životě.

Nadační fond AQUAPURA pomáhá zlepšovat péči o pacienty s tromboembolickou nemocí, a to jak v oblasti diagnostiky (vyhledávání rizikových jedinců), tak zejména v terapii. Vybavuje například nemocniční zařízení o přenosné přístroje určené k monitorování antikoagulační léčby, a tím zlepšuje kvalitu léčby a komfort pro pacienty. Jedná se hlavně o nemocné, kteří mají špatný stav periferních žil z důvodu chemoterapie či vysokého věku nebo jsou upoutáni na lůžko.

Odborným garantem nadačního fondu AQUAPURA je doc. MUDr. Petr Dulíček, Ph. D. z Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Co je to vůbec tromboembolie, jaké problémy mají lidé trpící tímto onemocněním?
„Tromboembolie znamená přítomnost krevní sraženiny (trombu) v cévním systému člověka. Pokud dojde k posunu trombu dále, hovoříme o embolii. Nejčastěji k tomu dochází v žilním systému dolní končetiny, odkud se sraženina dostane do plicního oběhu a dojde k plicní embolii. V případě trombózy v žilách dolní končetiny mají lidé bolesti v končetině, která může otéci a také být proteplená. V případě plicní embolie je to zejména dušnost,“ říká doc. MUDr. Petr Dulíček, Ph.D.

Je léto, doba dovolených, nejsou dlouhé cesty letadlem nebo autobusem pro nemocné rizikem? Čeho by se měli vyvarovat, existuje nějaká prevence?
„Zde je nutné rozdělit doporučení na primární prevenci, tedy pro jedince, kteří ještě trombózu neměli a na sekundární, kdy již trombóza proběhla. V prvním případě je nutné dbát na dostatečný přísun tekutin (nealkoholických nápojů), cvičit s dolními končetinami. Ve druhém případě pak mají jedinci prevenci formou injekce nízkomolekulárního heparinu (LMWH), a to vždy před cestou. Pokud nemocný ještě užívá antikoagulační terapii warfarinem, pak injekce nepotřebuje. Každopádně i zde platí doporučení jako v prvním případě, tedy dostatečný přísun tekutin a cvičení s dolními končetinami,“ říká odborný garant nadačního fondu AQUAPURA.

Jak můžete poznat zdravotní potíže způsobené vznikem trombu?
„Nemocný pociťuje bolest v končetině, někdy otok a zarudnutí. V případě bolesti a otoku se jedná o jednostranný otok. Také nelze podcenit již první příznaky plicní embolie, např. námahovou dušnost. V případě potíží je nutné vyhledat lékařskou pomoc, protože včasná léčba snižuje riziko plicní embolie a následků trombózy, tedy žilní nedostatečnosti,“ dodává docent MUDr. Petr Dulíček, Ph. D. z nadačního fondu AQUAPURA.
Více na www.aquapura.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

196 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat