Návyky vedoucí ke zdravému močovému měchýři

U člověka má objem cca 600 až 1 200 mililitrů a často čelí zánětům. Když nad ním nemáte kontrolu, negativně to ovlivňuje celý váš život. Jak se o močový měchýř starat? Mnohdy pomůže obyčejný deník!

Možná se vám to už stalo. Močová inkontinence, které se taky někdy říká stresová, představuje neschopnost zadržet moč, když je na měchýř vyvíjen fyzický tlak nebo psychický stres. Výsledkem jsou trapné historky plné mokrého oblečení a studu.

Nedobrovolný únik moči může mít vážný dopad na kvalitu života člověka. V očích ostatních je degradován a ponižován. Tento stav přitom podle statistik postihuje více než 200 milionů lidí na celém světě. A platí přitom, že se dvakrát častěji objevuje u žen, které se stydí za používání inkontinenčních vložek. I když na to neexistuje lék, lze přijmout určitá užitečná opatření. Které návyky zdraví močového měchýře podporují?

Posilování pánevního dna

Pánevní dno je sada svalů, které podporují pánevní orgány, včetně močového měchýře. Posilování by se mělo stát každodenním zvykem a součástí léčby inkontinence moči. Nejprve zatněte svaly na 2 vteřiny a následně je povolte alespoň na 10 vteřin. Čas, kdy svaly pánve zatnete, postupně prodlužujte až na 10 vteřin. Dělá vám problém jejich lokalizace? Použijte nějakou klinicky ověřenou speciální pomůcku, která se dá zakoupit i v leckterém erotickém obchodu. Tahle vaginální činka napraví ochablost pánevních orgánů, špatné držení těla a právě i inkontinenci.

Zdravé toaletní návyky

Potřebujete na toaletu, i když váš močový měchýř není plný. To taky není dobře. Toaletu používejte pouze tehdy, když to opravdu potřebujete. Pokud si zvyknete vyprazdňovat močový měchýř jen v těch nutnějších případech, vytrénujete ho k delší výdrži. A pozor, když už jdete na záchod, nikam nespěchejte, kalup a namáhání vyvíjí tlak na pánevní dno, čímž se svaly postupně ochabují. Nezapomeňte se také zcela vyprázdnit, aby v průběhu času nedošlo k infekci močového měchýře.

Deník

Ač to zní jako špatný vtip, deník močového měchýře je nesmírně užitečný, zejména pak pro lékaře, který díky němu lépe pochopí vaše návyky. Pište si ho i vy! Zaznamenávejte následující informace: v kolik hodin použijete toaletu, kolik tekutiny vyprodukujete (odhadem), popřípadě přidejte i seznam nápojů vypitých asi tak půl až hodinu před malou potřebou. Soustřeďte se i na to, zda došlo k úniku moči.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat