Fůru protirakovinných polyfenolů poskytují slupky červených jablek

Jablka jsou zdrojem pro tělo velmi prospěšných polyfenolů. Ve slupce jich mají pětkrát více než v dužnině, proto bychom měli konzumovat tyto lahodné malvice i se slupkou. Tak se do těla dostává nejvíce těchto protirakovinných látek. Ovšem ideální je konzumovat jablka z bio produkce. Pesticidy jsou naopak karcinogenní a zdraví škodlivé a ze slupek se těžko smývají. Australští vědci prokázali, že nejvíce polyfenolů mají odrůdy s temně rudým zbarvením slupek po celém povrchu.

V našich klimatických podmínkách jsou to především odrůdy skupiny Red Delicious (Gloster, Red Chief, Red Cap, Camsur apod.) nebo ze starších odrůd Kalvil červený, Karmína, Gala, Spartan ad.

„Pokud chcete získat co nejvíce zdraví prospěšných látek při konzumaci jablek, musíte jíst celý plod se slupkou. Konzumace jablek, která patří k nejoblíbenějšímu ovoci, je nejjednodušší způsob, jak do těla dostat cenné polyfenoly,“ vysvětluje profesor Michael Considine z University of Western Australia.

Jeho tým odhalil nejen to, že temně rudá až fialová jablka obsahují polyfenolů nejvíce, ale také fakt, že se tyto látky nevstřebávají u všech lidí stejně. Zřejmě tedy roli bude hrát také střevní mikroflóra. A lidé s dobrými bakteriemi získají z jablkové slupky více těchto cenných látek, protože jim mikroorganismy pomůžou slupky natrávit.

Cennými zdroji polyfenolů jsou také borůvky, ostružiny, jahody, maliny, kakao, extra hořká čokoláda či zelený čaj.

A jaké jsou další důvody proč jablka nezbavovat cenné slupky?

Jablečná slupka je takový malý zázrak. Patří k bohatým zdrojům všech druhů vitaminů, a co víc, dokonce polovina množství vitaminu C v jablku je přítomná právě ve slupce. Co právě ona dokáže s vaší pletí, vlasy a celkovým zdravím? Tohle nejsou mýty, ale fakta!

Působení na imunitní systém

Zatímco vitamin A je vynikající pro zrak a kůži, céčko posiluje imunitní systém. Ten stejný vitamin je však také velmi dobrý pro zdraví pokožky a vlasů. Říká se, že nejlepší vliv na vzhled a kvalitu kštice mají právě jablka, která Evropané velice dobře tráví. Jablečná slupka však nabízí i vitamin K a kyselinu listovou. Obojí se pro zdraví hodí, stejně jako cholin, jenž je užitečný při budování nových tělesných buněk.

Krásné a zdravé zuby

Jablečná slupka je bohatá na vápník, železo a fosfor. Všichni jmenovaní pomáhají při zdraví kostí a zubů. Kromě toho je ve slupce také k mání i slušné množství zinku, sodíku a hořčíku. Zmínit se musí i přítomnost železa a kyseliny listové, která se doporučuje všem ženám, které plánují těhotenství. A co uvedené mastné kyseliny? Vyživují vlasy – na výbornou.

Pomocník při hubnutí

Jablečná slupka je významným zdrojem vlákniny, a to v rozpustné i nerozpustné formě. Skutečnost je taková, že přibližně dvě třetiny vlákniny v jablíčku je přímo v samotné slupce. V překladu to znamená, že pravidelná konzumace jablečného „odpadu“ zajistí pohyb střev a udrží kardiovaskulární a trávicí systém v chodu.

Ochrana před volnými radikály

Jablečné slupky jsou zároveň největším zdrojem přírodních antioxidantů. Pokud jste hledali potravinu, ve které se ukrývá kupříkladu taková kyselina fenolová, ukončete pátrání. Oloupejte jablko a těšte se z ochrany proti volným radikálům a destruktivním molekulám. Díky přísunu téhle dobroty zabráníte srdečnímu infarktu a diabetu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat