Pandemie prý může za poruchy příjmu potravy

Nedávno vám osobní váha odhalila tajemství. Máte nějaká ta kila navíc, nebo naopak hubnete. Tak jen pozor, ať se vám to nevymkne z rukou! V ohrožení je každý, kdo sleduje aktuální dění okolo koronaviru!

Nikdo si nemůže být jistý. Poruchy příjmu potravy (zkráceně PPP) jsou psychická onemocnění, mezi která patří mentální anorexie (úmyslné snižování váhy, které může vést až k úplnému odmítání potravy), bulimie (přejídání a následné zvracení potravy) a záchvatovité přejídání, kterému se říká vlčí hlad. Obvykle se stává, že se tato onemocnění doplňují nebo střídají. Že se vás právě tohle netýká? Omyl. Stačí každý den sledovat, číst či poslouchat zprávy. Co ve vás vyvolávají?

V zajetí informací

Smutek, deprese, strach o budoucnost, práci, rodinu. Aktuální dění okolo pandemie koronaviru je hlavním celosvětovým tématem číslo jedna, které jednoznačně ovlivňuje psychiku mladších i starších ročníků. V nedávném výzkumu publikovaném v časopise Journal of Eating Disorders bylo zjištěno, že si COVID-19 pravděpodobně připíše další prvenství. Tím je zvýšení případů poruchy příjmu potravy. Autoři to připisují třem hlavním důvodům.

„Přežívají“ jen ti nejsilnější

Zaprvé, narušení normálního života, tedy nutnost separovat se od lidí, nechodit do svého oblíbeného fitka. S tím se pojí i způsob, jakým jíme, popřípadě cvičební vzorce. Zadruhé, vystavení se sociálním médiím, jež prohlubují úzkost a negativně ovlivňují stravovací návyky (zásobení se potravinami, zahánění strachu jídlem a podobně). Třetí a poslední důvod se týká mizerné sociální a emoční podpory.

V současnosti je méně dotyků, objímání, líbání, problémy se řeší přes internet, což je sice možné, ale osobní kontakt to nenahradí. Deprese se prohlubuje, s druhou vlnou přichází čas vyčerpání a únavy. Kdekdo pak hledá spásu právě v nadměrném přísunu jídla či v jeho odmítání. Sledujte své návyky, třeba už taky máte našlápnuto k potížím!

Pro větší přehled si pište deník

Odborníci přitom radí snažit se nevybočovat z obvyklého denního režimu nastaveného ještě před vypuknutím pandemie. Co můžete udělat proto, abyste zůstali ve fyzické a psychické kondici? Jezte stále ve stejnou dobu, omezte stravování v pozdních večerních hodinách, sledujte velikost porcí, cvičte, nedívejte se na zprávy, pokud vás psychicky zatěžují, stále dodržujte pitný režim, věnujte se koníčkům, které vás uvolňují. Pakliže máte strach z nákazy, promluvte si s odborníkem, nicméně věřte, že pandemie je realitou, které čelíme všichni společně. Nikdo v tom není sám.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat