Projděte se k lepšímu spánku

Vede více pohybu k lepšímu spánku? Na tuhle otázku se snažila najít odpovědi jedna americká studie.

Dobrý spánek dokáže mnoho ovlivnit – doplníme energii a vyspaní a odpočinutí začneme nový den mnohem lépe. Spánek má na tělo mnoho pozitivních efektů, a naopak jeho nedostatek poznáte negativně. Dopřát svému tělu doporučovaných osm hodin spánku ale není vůbec jednoduché. Pozdní schůzky, alkohol, stres, a dokonce modré světlo našeho chytrého telefonu mohou nejen délku, ale také kvalitu spánku negativně ovlivnit. Jak tedy svůj spánek zlepšit? Nová americká studie našla odpověď.

Ideální délka 

Abyste si při spánku co nejvíce odpočinuli, měli by dospělé osoby spát mezi sedmi a devíti hodinami. Náctiletí potřebují hodin o něco více, seniorům naproti tomu stačí spánku méně. Pokud ovšem dlouhodobě spíte kvůli stresu nebo zaměstnání příliš málo, škodíte tím významně především svému zdraví.

V mnoha různých studiích bylo již doloženo, že nedostatek spánku bezprostředně souvisí také s přibíráním na váze, oslabením imunitního systému, zvýšeným krevním tlakem a onemocněními srdce a krevního oběhu. Příliš málo spánku má za následek přecitlivělost tělesných buněk na inzulin a může tak způsobovat diabetes. 

Výsledek studie

Vědci „Brandeis University“ v americkém státě Massachusetts pozorovali po dobu jednoho kalendářního roku 59 mužských a ženských účastníků v průměrném věku 49,5 roku. Úkolem bylo, aby účastníci každý den ušli více než 2000 kroků, a navýšili tak svoji denní úroveň aktivit. Následně měli ohodnotit kvalitu svého spánku.

Výsledek průběhu studie ukázal, že 2000 kroků denně navíc nemá žádný vliv na délku spánku, ovšem na jeho kvalitu už ano. Především ženy udávaly, že se druhý den cítily více odpočaté. Pokud tedy trpíte i druhý den ráno únavou, ke kvalitnímu spánku se můžete „prochodit“. A stačí vám k tomu jen jedna malá procházka denně.  







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat