Naučte se správně odpočívat

„Potřebuju už pauzu!“ – taky to říkáte často, ale už neuděláte? Možná proto, že jste zapomněli, jak opravdu správně a účinně odpočívat. S těmito efektivními tipy to ale příště můžete vyzkoušet.

Odpočinek potřebuje každý z nás. A ačkoli většinu regenerace tělo zvládne obstarat během spánku v noci, při větší zátěži je nutné odpočívat i přes den. Ale jen málokdo si opravdu odpočine. Navíc základem je odpočívat správně a efektivně!

Dobrý pocit

První krok je pochopit, jak důležité odpočívat je. Pokaždé, když zjistíte, jak dobrý pocit to je, jen tak se projít třeba kolem domu, budete ho chtít zažít stále častěji. Někomu také pomáhá zařadit sport nebo regenerační fáze pevně do kalendáře.

Střídání aktivních a odpočinkových bloků

Studie ukazují, že střídáním bloků, kdy pracujete a odpočíváte, budete mít více energie během celého dne. Ideální jsou po 90minutových aktivních blocích čtyři přestávky během dopoledne po 5 až 15 minutách, v poledne jedna delší (30–45 minut) a odpoledne ještě alespoň jedna krátká. Přitom platí, že po větší zátěži by měla být i přestávka delší.

Vhodný odpočinek

Neexistuje nic, co by vyhovovalo všem – a stejné to je i u relaxace. Přemýšlejte vždy, co vám v životě chybí a snažte se to vyrovnat. Například pokud celý den sedíte, pohyb vám udělá dobře. Naopak kdo pracuje fyzicky, potřebuje spíš gauč. A kdo celý den mluví, odpočine si v tichu. Obecně platí, že rychlejší a větší regenerační účinek mají aktivní činnosti, protože podporují látkovou výměnu.

Mini-pauza

Úplně krátké přestávky mají obrovský účinek. Chcete se probrat z útlumu? Pomůže třeba deset dřepů nebo 30vteřinový běh na místě. Nebo si poslechněte oblíbenou písničku.

 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat