Udělejte z obyčejné procházky efektivní sportovní trénink

Posilovny mají kvůli pandemii omezený provoz, cvičení doma vás nebaví a k běhání máte výhrady? Choďte! A nejlépe s holemi, které zpevní celé tělo a připraví lepší podmínky pro shazování nadbytečných kil.

Chůze je tou nejpřirozenější aktivitou. Ovšem bývá vnímána i jako forma cvičení, díky níž lze dosáhnout nejen zdravé kondice, ale i vytoužených křivek. Bohužel ji mnozí stále nepovažují za dostatečně efektivní, což je velká škoda. Proč mívá i menší procházka velký vliv na štíhlé proporce? A jak se její účinky dají maximalizovat?

Fitness s grády

Ještě pořád si myslíte, že zkrátka není možné, aby se člověk „prochodil“ k menší konfekční velikosti? Jako důkaz mohou posloužit závěry jisté americké studie. Z těch vyplývá, že zúčastněné ženy, které na hodinovou svižnou procházku vyrazily třikrát až čtyřikrát týdně, ztratily po šesti měsících 10 procent své původní tělesné hmotnosti. A tím to ještě nekončí. Tyto respondentky vykazovaly také nižší úroveň stresu, menší pravděpodobnost osteoporózy, diabetu i srdečních chorob, stejně jako příznivější hodnoty krevního tlaku. To je příjemný bonus! Vraťme se ale zpět k tématu i otázce, jak lze obyčejný „špacír“ proměnit v parádní trénink, jenž tukové zásoby pěkně potrápí.

Dejte si pozor na držení těla

Při samotné chůzi je nesmírně důležité správné držení těla. Zvláštní pozornost byste podle odborníků měli věnovat vzpřímenému postoji a rotaci pánve. Rovněž je důležité zpevnit břišní stěnu a každý krok provádět přes patu – tedy odrážet se od konečků prstů, což zbytečně nezatěžuje kolenní klouby ani kyčle. Pohled směřujte vždy před sebe a dýchejte zhluboka. A co s rukama?

Hůlky jako osvědčené náčiní

Co se pohybu paží týká, platí tu přísloví o zlaté střední cestě. Naprostá nečinnost rukou je špatná, ovšem jejich nadměrné „máchání“ zrovna tak. Abyste se trefili do ideální míry, můžete vyzkoušet nordic walking neboli severskou chůzi. Při ní se využívají speciální hole, tudíž trochu připomíná lyžování. Výhody pak zahrnují posílení horních končetin i vrchní části trupu. Dále zpevnění břicha a zádových svalů či přímo ukázkové zachování rovnováhy. A to nejlepší na závěr? Četné výzkumy se shodují v tom, že nordic walking je až o 46 procent efektivnější než klasická chůze bez holí, přičemž ulevuje od bolestí páteře.

Výzva v podobě náročnějšího terénu

Proti chození po rovině se samozřejmě nelze nic namítat. Co kdybyste ale sem tam vyšlápli i nějaký ten kopec? Stoupáním podpoříte budování svalů, což má vliv i na zrychlení metabolismu. A čímž svižnější metabolismus je, tím máte lepší podmínky pro shazování nadbytečných kil. Na jakou trasu to dnes vidíte?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat