Lidé nosící kontaktní čočky mají v těle zvýšené hladiny bakterií

Můžete si nasazením kontaktních čoček zadělat na zánět středního ucha? Možná to zní divně, ale je to docela pravděpodobné. Pokud si důkladně neumyjete ruce, potkat vás mohou i jiné závažné komplikace.

Kontaktní čočka je zdravotní pomůcka sloužící ke korekci optických vad, jako je například krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus nebo presbyopie. Éra tohoto vynálezu, který usnadňuje život zhruba každému desátému našinci, započala už v roce 1887. Tehdy se čočky vyráběly ze skla, což si teď umíme asi jen stěží představit. Od té doby se technologie i použité materiály samozřejmě zcela změnily, nicméně jedno zůstává stejné. Pořád platí, že kdo tento „nástroj“ používá, ten musí dodržovat přísná hygienická pravidla. Proč je to nesmírně důležité? Nedávná studie napoví.

Čistota, půl zdraví není jen klišé

Jedna z posledních amerických studií lékařského centra NYU Langone Health, jež má sídlo v New Yorku, prokázala překvapivá fakta. Z jejích závěrů jednoznačně vyplývá, že lidé, kteří nosí kontaktní čočky, mají oproti těm, kteří je nepotřebují, v očích zvýšené hladiny bakterií. Konkrétně jde o kmeny Acinetobacter, Lactobacillus, Methylobacteria nebo Pseudomonas aeruginosa. Poslední ze jmenovaných bakterií vyvolává kupříkladu záněty močových cest, infekce středního ucha, rohovkové vředy nebo hnisavá kožní onemocnění. Situace je tedy vážná, co si budeme povídat…

Nečistoty, které jsou živé

„Po zavedení měkkých kontaktních čoček v 70. letech minulého století došlo k razantnímu zvýšení prevalence vředů na rohovce. Jsme přesvědčení o tom, že tuto komplikaci vyvolávají škodlivé organismy vyskytující se na pokožce, proto by měl každý uživatel čoček hygieně prstů i očních víček věnovat zvláštní pozornost,“ píše se v tiskové zprávě výše zmíněného výzkumu.

Odborníci, kteří v pozadí této studie stojí, také doporučují spíše jednorázové a tedy jednodenní čočky. Protože se nenasazují opakovaně, není u nich tak vysoké riziko bakteriálního přenosu. Každopádně ať už jde o tento či jiný model, před jeho aplikací je příprava v podobě důkladného mytí rukou naprostou nutností, která omezuje pravděpodobnost vzniku očních infekcí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat