Chraňte svoji obuv před zimní břečkou

Pro vaši obuv není horšího prostředí, než rozpouštějící se sníh, který je plný soli, bláta a nečistot. Abyste se s nimi nemuseli rozloučit hned po první zimní sezoně, měli byste jim věnovat trochu péče. Zejména, pokud jsou kožené.

Ještě než vykročíte

Než se vůbec obujete do svých oblíbených nebo zcela nových zimních bot, věnujte jim trochu péče. Rozhodně nepodceňujte sílu impregnace a nebojte se použít klidně více vrstev po sobě. Mezi každým nástřikem nebo nátěrem nechte ten původní dokonale vstřebat a zaschnout. Ne každá impregnace je však vhodná pro každý typ obuvi. Při jejím výběru se orientujte podle štítku, který vám napoví, na jaký materiál se ten který produkt hodí. Na krémy na boty nebo vodičku s houbičkou rovnou zapomeňte. Ty jsou dobré spíše na oživení původní barvy bot, ale nijak je neochrání. Pokud je obleva a sní taje, vyhněte se na chvíli nošení obuvi z broušené kůže nebo semiše. Sůl, ale i obyčejný špinavý sníh může na botách vytvořit mapy, kterých už se nezbavíte.

A když už sůl nadělá fleky?

Pokud jste na náš článek narazili pozdě a sůl vám fleky na botách již udělala, nezoufejte. Hlavní je nenechat sůl na botách zcela zaschnout. Smíchejte trochu teplé vody s vinným octem a boty směsí důkladně omyjte. Poté je důkladně osušte savým hadrem a nechte pomalu vyschnout. Pokud se vám nepodařilo fleků zcela zbavit, zkuste postup opakovat, případně použijte barvící houbičku na oživené barvy obuvi.

Aby bílá byla zase bílá

Nejen u bot, ale i u světlého oblečení se v období zimního tání setkáte s občasnou nehodou. Bláto a špína mohou vaše zimní oděvy zcela znehodnotit, pokud bude ale reakce dostatečně rychlá, nemusíte se s nimi ještě loučit. Nejpostiženější místa omyjte vlažnou vodou a nasypte na ně jedlou sodu. Nechte sodu napěnit a místa jemně vyčistěte. Poté oděv vyperte, jak jste zvyklí.

A je to v suchu!

Jakmile přijdete domů, zbavte boty všech nečistot. Omyjte je vlhkým hadrem a nechte je dokonale vyschnout. Nenechávejte je však vysychat v chladné místnosti, nebo naopak na topení. Zejména u kožené obuvi tím docílíte ztvrdnutí kůže, která má později sklon praskat. Ideální je mít na zimu alespoň dvoje boty, které můžete střídat, zatímco ty mokré schnou.

Tvarujte

Myslíte si, že napínáky nebo dřevěná „kopyta“ jsou přežitkem z dob minulých? Naši předkové však moc dobře věděli, proč je používat. Zejména u kožené obuvi je důležité, aby usychala v požadovaném tvaru. Pokud nemáte kopyto, můžete použít zmačkané noviny, kterými botu vyplníte. Noviny jsou dobré i v tom, že pomohou vytáhnout z bot přebytečnou vlhkost.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat