Na oteklé kotníky pomohou i esenciální oleje

Mít nohy jako „konve“ není žádná hitparáda. Víte o tom svoje? Svěřte své končetiny „do rukou“ esenciálního kadidla nebo heřmánku! I taková citronová tráva má ale co nabídnout.

Když si představíte esenciální oleje, možná si vybavíte svíčky, relaxační hudbu, uklidňující koupel a božské aroma, které se díky nim vznáší ve vzduchu. Tyto vonné přírodní elixíry, podporované rostoucím množstvím výzkumů, jsou však uznávány také jako kosmetické a hlavně farmaceutické prostředky. Proto mohou dělat zázraky i v případě oteklých kotníků! Mimochodem, proč přesně se tato nepříjemná patálie tvoří?

Pachatelé jsou i alkohol a lenost

Otok neboli edém je fyziologický stav, při němž se v orgánu či tkáni vyskytuje více tekutiny, než je za normálních okolností obvyklé. Tedy alespoň takto onu svízel popisují lékaři s tím, že jejím nejčastějším strůjcem bývá dehydratace a nadměrný příjem soli. Roli zde prý mohou sehrát i jiné faktory, jako je například konzumace alkoholu, užívání některých léků, nedostatek pohybu, zhoršená funkce ledvin nebo porucha oběhové soustavy. Tak či tak, jako slibné řešení oteklého problému se jeví právě esenciální oleje. Které konkrétní jsou správnou volbou?

Kadidlo, vůně obřadů a meditací

Už je to pár století, co kadidlový olej platí za hodně ceněnou komoditu. Neharmonizuje jenom mysl, což je vlastnost, která se v jeho souvislosti zmiňuje asi nejčastěji. Poslouží totiž i jako spolehlivá dezinfekce, přičemž tlumí bolesti kloubů. Doporučuje se i na otoky všeho druhu, protože posiluje žíly a zlepšuje krevní oběh. Neváhejte ho tedy smíchat s dalším nosným olejem, kupříkladu mandlovým či olivovým. Vzniklá směs je jako masážní přípravek doslova k nezaplacení.

Lemongrass – voňavá první pomoc 

Že lemongrass snižuje riziko rakoviny a ještě působí jako analgetická spása, tím se příznivci ajurvédské medicíny nijak netají. Jeho obsažené složky ovšem mají i jiné přednosti – pomáhají odvádět přebytečnou vodu z tkání, což je při léčbě edémů zásadní. Bodem navíc i přidanou hodnotou je pak to, že citronová tráva v jakékoli formě harmonizuje psychiku a přináší úlevu celé nervové soustavě. Tohoto tekutého zachránce použijte stejně, jako je popsáno výše, rozhodně vás nezklame.

Heřmánek nejen na spaní

Nic nezkazíte ani tím, když dáte šanci esenciálnímu heřmánku. Ten se, možná překvapivě, může pochlubit protizánětlivými schopnostmi, ale divy svede i s nateklými končetinami. Alternativně ho lze využít při aplikaci na navlhčenou bavlněnou tkaninu, s níž si nohy a chodidla můžete otírat. Tuhle kúru si budete relaxačně užívat!

 

 






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

188 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:41
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat