Běh a jeho užitek pro zdraví

Běhání se stává čím dál tím oblíbenější sportovní aktivitou. Opravdu skvělé na tom je, že jde o zcela plnohodnotný sport, při kterém zapojíte prakticky všechny svalové skupiny v těle. Skvělá zpráva také je, že k běhání nepotřebujete téměř žádné vybavení. Jen kvalitní obuv, něco lehkého na sebe a v zimě trochu teplejší a vhodnější oblečení.

Dobrý pocit je určitě to první, co po běhu ucítíte. To ještě ale není nic oproti pozitivům pro vaše zdraví, které pravidelné běhání přináší. Znáte je?

Imunitní systém

Pravidelné sportování = nejefektivnější podpora imunity. To je prostě fakt, který zde nemusíme dále rozebírat,  pravidelné běhání nám může v nejlepším případě zvýšit odolnost proti respiračním chorobám až o polovinu. Není to sice stoprocentní ochrana, ale rozhodně stojí za to.

Kardiovaskulární systém

Podle studie Matthewa Nystoriaka má tyto účinky: 

Posiluje srdce a snižuje klidový srdeční tep.

Snižuje tvorbu aterosklerotických plátů, které jsou rizikovým faktorem u většiny kardiovaskulárních chorob.

Zlepšuje lipidové parametry v krvi, konkrétně lze očekávat zvýšení hladiny HDL cholesterolu a snížení hladiny LDL a VLDL cholesterolu.

Největší přednosti vědci shledávají v denní porci asi 50 minut náročnější fyzické aktivity. Takže ke zdraví opravdu není potřeba běhat maratony. Dokonce pouhých 10 minut běhání denně je spojeno s celkově sníženým rizikem kardiovaskulárních chorob.

Pomocník při hubnutí

Běhání je jedna z energeticky nejnáročnějších pohybových aktivit, takže už při krátkém, 30minutovém výběhu dokážete spálit opravdu veliké množství kcal. Hubnutí sice začíná i končí v kuchyni, to ale neznamená, že si nemůžeme navíc pomoci fyzickou aktivitou. Ta je proto velmi důležitou součástí každé redukční diety, a proto je běhání výborný doplněk při hubnutí. A to opravdu mohu potvrdit, protože já jsem se díky běhu zbavila přebytečných kil, která mi bránila k lepší výkonnosti. A hlavně – shozená kila, menší riziko nadváhy a obezity a s tím je samozřejmě spojena spousta dalších kladů.

Lepší nálada

Opravdu, vyzkoušejte běh, stojí za to. Jestli máte všeho přes den plné zuby, nebo se celý den učíte, pracujete, běžte si zaběhat! Při běhání si srovnáte myšlenky, a pokud v hlavě řešíte nějaký problém či před sebou máte důležité rozhodnutí, podíváte se na ně z trochu jiného úhlu pohledu, nadýcháte se zároveň čerstvého vzduchu, okysličíte si mozek a vše půjde pak hladce.

Běhání nám ale může zlepšit kvalitu života i z jiných důvodů. S prakticky okamžitou účinností jde o vynikající způsob na zlepšení nálady a chuti do života, v dlouhodobém kontextu dokáže pravidelný běh zlepšit kvalitu spánku či soustředěnost a pozornost během dne, také podle vědeckých studií má běh pozitivní vliv na kvalitu kostí a prevenci artrózy kolenního kloubu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat